Waar blijft billboard voor ouderenzorg

Voor kwetsbare ouderen die een heup breken, kan een operatie ernstige gevolgen hebben, schrijft NRC, terwijl die hun ‘kwaliteit van leven’ zelden verbetert. Waarom dan nog opereren en vijf tot zes weken revalideren, als de kosten daarvan bovendien een halve ton bedragen?

In het St. Antonius Ziekenhuis wordt bij ongeveer 10 procent van de gebroken heupen besloten niet te opereren, na een gesprek met de patiënt en diens familie. Het ziekenhuis zet nu volop in op onderzoek naar wat men de patiënten die niet worden geopereerd wél kan bieden.

Niet sexy

Detlef van der Velde, traumachirurg in het St. Antonius Ziekenhuis, windt zich in NRC op over de enorme verschillen tussen ziekten, wat aandacht en geld betreft. “Zorg voor ouderen wordt niet sexy gevonden”, constateert hij. “De kankerbusiness is dat wel. We geven in Nederland miljoenen uit aan onderzoek naar kanker, terwijl de gezondheidswinst daarvan laag is. Ik wil de onderzoekers dat geld niet afpakken. Maar de verhouding is wel scheef. Als je kankeronderzoekers op honderd zet, hebben wij nul.”

Tot het gaatje

“Waarom is er zo weinig geld om onderzoek te doen naar ouderen, naar advanced care-planning, naar manieren om erachter te komen wat oudere mensen eigenlijk nog willen? Om te weten of ze tot het gaatje willen gaan of hun leven als min of meer voltooid beschouwen?”

Mentaliteitsverandering

De chirurg wijst in het gesprek met NRC naar buiten. Achter de bebouwde geluidswal langs de snelweg bij Utrecht staat een billboard waarop regelmatig een kaal kind met een slangetje verschijnt. Het bord roept passanten op geld te doneren voor kinderkanker. “Het geld klotst in kinderkankercentra tegen de plinten”, zegt Van der Velde, door de vele media-aandacht en alle BN’ers die er “de deur platlopen”. “Ik wil ook zo’n billboard. Om zorg en wonen voor ouderen onder de aandacht te brengen.” Zodat er een “mentaliteitsverandering” op gang komt die meer oog heeft voor de belangen van de patiënt, en ook nog goedkoper is.

Ziekenhuis slibt dicht

Van der Velde “chargeert” naar eigen zeggen af en toe, om de discussie aan te zwengelen. Die discussie moet worden gevoerd. “Want als we zo doorgaan, slibt ons ziekenhuis dicht met ouderen die hier niet de juiste zorg krijgen.”