Voorbeeldproject voor vergeten groep

Honderden verzorgingshuizen gingen sinds 2015 op slot. Nu blijkt dat in ieder dorp en in iedere stad in het ‘gat van het bejaardenhuis’ ouderen verkommeren.

De Geldrop-Mierlose zorgwethouder Mathil Sanders (CDA) wil daar iets aan doen, meldt het Eindhovens Dagblad. Met een plan voor een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen uit ‘de vergeten groep’.

Cluster van vijftien woningen

Nee, het moet geen ‘knarrenhofje’ worden, aldus Sanders, die voorheen werkte als wijkverpleegkundige. Ze denkt aan een cluster van zo’n vijftien woningen. Deels sociale huur, deels middenhuur. Met een gemeenschappelijke ruimte waar bewoners, mantelzorgers en familie elkaar ontmoeten. “Een kleinschalig woonproject voor ouderen, maar ook met plek voor starters. Een plek waar ouderen die laatste periode van hun leven fijn en veilig kunnen gaan wonen.”

Overleg met partners

De wethouder gaat overleggen met mogelijke partners in zo’n project: KBO, LEV-groep, woningbouwcorporaties en eventueel een commerciële partner. En in de loop van volgend jaar komt ze met een plan voor een kleinschalige woonvoorziening in Geldrop of Mierlo voor ouderen uit ‘de vergeten groep’. Ze hoopt volgens het Eindhovens Dagblad dat het een voorbeeldproject wordt.

Werkelijkheid anders dan data

Veruit de meeste ouderen die thuis wonen, staan niet op een wachtlijst voor het verpleeghuis en zijn ook niet ingeschreven als woningzoekende. Naar een verpleeghuis willen ze niet of mogen ze niet, omdat ze nog ’te goed’ zijn. En kleinere huurwoningen of -appartementen in een beschermde omgeving voor mensen met een lager of middeninkomen zijn er niet sinds de overheid zich heeft teruggetrokken. Gemeenten baseren zich op rapporten “waarin de werkelijkheid zoals wijkverpleegkundigen en de KBO die zien niet verwerkt is.”

Heel ongelukkig er tussenin

Er zijn ouderen die tevreden met of zonder hulp thuis wonen, zegt wethouder Sanders in het Eindhovens Dagblad. Er zijn ook ouderen “bij wie sprake is van soms mensonterende crises. En die door tussenkomst van de huisarts via het Zorgkantoor op de lange wachtlijst voor een verpleeghuis komen. Maar er zijn ook veel ouderen die daar tussenin zitten. En die heel ongelukkig zijn. Voor hen wil ik opkomen.”