Voor Powerful Ageing strenger selecteren

Ouderen die huishoudelijke hulp aanvragen, moeten in sommige gemeenten eerst een programma volgen dat hen sterker maakt. De verplichting leidt tot schrijnende situaties, aldus een reportage in NRC.

Het klinkt mooi: een uitgebreid fitnessprogramma voor ouderen, vergoed door de gemeente. Ouderen die twee keer per week, veertien weken lang, aan hun lichaam werken. Die aan kracht en zelfredzaamheid winnen en daardoor langer thuis kunnen blijven wonen.

Powerful Ageing heet het fitnessprogramma, ontwikkeld door HRC Powerful Ageing uit Lochem. Het bedrijf timmert aan de weg. In 2019 sloot het een eerste contract, met Coevorden, en sindsdien volgden 41 gemeenten verspreid over Nederland. Duizenden zestigers, zeventigers en tachtigers doorliepen het programma. En ze zijn zo tevreden, zegt directeur Jeroen Laarhuis in NRC, dat 80 procent ná die veertien weken terugkomt voor het verlengde programma.

Ik voel me gechanteerd

Maar het programma leidt ook tot schrijnende situaties, zo blijkt bij navraag in de Drechtsteden en andere gemeenten. Een 71-jarige deelnemers uit Zwijndrecht bleef opdagen, 28 sessies lang. “Ik dacht: als ik het niet doe, krijg ik geen huishoudelijke hulp.” Liggen en dan weer overeind komen vond hij het zwaarst. “En dat moest ik dan vier, vijf keer doen. En eenmaal overeind moest ik telkens een huppeltje maken.”  Hij voelt zich ‘gechanteerd’  door de gemeente, zegt hij in NRC.

Strenger selecteren

“Mensen ervaren het zeker als enige druk”, zegt wethouder van Dordrecht Chris van Benschop (GroenLinks), als voorzitter van de ‘gemeenschappelijke regeling sociaal Drechtsteden’ verantwoordelijk voor het Wmo-beleid. “Ik denk dat we vooraf strenger moeten selecteren: is deze meneer of mevrouw écht wel geschikt voor de intake? Sterker: daar zijn we al mee begonnen.” Maar de wethouder denkt volgens NRC ook dat de weerstand bij sommige mensen deels voortkomt uit de ‘grote shift’ van de gemeente. “Eerst kreeg je bij wijze van spreken die huishoudelijke hulp gewoon toegewezen. En dat is niet meer zo. Daar moeten mensen even aan wennen, natuurlijk.”