Voor een nieuwe knie naar Spanje
Voor haartransplantaties ga je naar Turkije, in België kom je sneller in aanmerking voor een maagverkleining en Spanje is de perfecte plek voor een nieuwe knie. Mensen blijven niet meer binnen de landsgrenzen voor een medische behandeling, aldus een reportage van het FD.
Meghann Ormond, als universitair hoofddocent verbonden aan Wageningen University, is gespecialiseerd in medisch toerisme. Volgens haar reizen mensen al decennialang naar het buitenland voor zorg, maar gaat het pas echt hard met deze markt sinds de neoliberale drang in veel landen om de gezondheidszorg te privatiseren. ‘Na de privatisering van de gezondheidszorg zijn ziekenhuizen, klinieken en nationale overheden in veel landen de afgelopen twintig jaar de financiële voordelen van de behandeling van internationale patiënten gaan inzien. Ze hebben daarom hun diensten en infrastructuur aangepast om medisch toerisme te faciliteren’, legt Ormond uit in het FD.
Goedkoper
Er zijn verschillende redenen om naar het buitenland uit te wijken voor zorg. Bijvoorbeeld als je een specifieke behandeling nodig hebt die niet beschikbaar is bij jou in de buurt. Geld is ook vaak een reden, aldus Ormond in het FD. ‘Sommige medische behandelingen kunnen in het buitenland goedkoper zijn dan in het thuisland. Of wellicht is de wachtlijst voor de behandeling in je eigen land te lang. Een ander voorbeeld: in Nederland mag je tot je 43ste met je eigen eicellen een ivf-behandeling ondergaan. In Spaanse privéklinieken is deze leeftijdsgrens er in principe niet.’
Pakketreis
Zorg regelen in het buitenland kan lastig zijn. Veel mensen boeken daarom een pakketreis voor een behandeling of schakelen een speciaal bureau in dat alles voor hen regelt, aldus het FD. Maak je kosten in het buitenland voor medische (dus niet-cosmetische) zorg, dan kun je mogelijk een vergoeding krijgen vanuit je basisverzekering. Word je in het buitenland in een privékliniek behandeld, waar behandelingen vaak flink duurder zijn, dan is de kans groot dat je moet bijbetalen. Met een aanvullende verzekering of reisverzekering kun je dat eventueel voorkomen.