Verpleeghuizen worden hospices

Uiteindelijk zullen verpleeghuizen hospices worden. Dat stelt bestuurder Albert Vlemmix van Maria-oord in Dongen in Zorgvisie.

Vlemmix is volgens dit vaktijdschrift bezig met een voor Nederland revolutionaire, domeinoverstijgende manier om cliënten thuis een goede oude dag te bezorgen. Hij bespaart daarmee ook nog eens een kleine 40 duizend euro per cliënt.

Leefcoach met doorzettingsmacht

Domeinoverstijgend werken – bij Maria-oord heet het Community Care Dongen (CCD) – heeft alles te maken met de vier leefcoaches die bij Maria-oord werken. Leefcoaches zijn coördinerende wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers met doorzettingsmacht op het gebied van de Zvw, Wlz en de Wmo. Cliënten weten zelf niet in welke verzekering ze zitten. En dat hoeft ook niet, aldus Zorgvisie. Ze zitten allemaal bij dezelfde dagbesteding. De leefcoaches van Maria-oord voeren ook de keukentafelgesprekken die normaal gesproken gevoerd worden door de gemeente. Het gemeentehuis zit tegenover de zorgorganisatie. Als er wat is, loopt Vlemmix er zo naar toe.

De wereld is veranderd

Doorgaan op dezelfde weg in de zorg gaat niet meer, denkt Vlemmix volgens Zorgvisie. “De wereld is veranderd. Banken gaan weg, winkels weg, verzorgingshuizen zijn weg en ik denk dat het verpleeghuis ook weg gaat. Het verpleeghuis wordt uiteindelijk een hospice voor ouderenzorg waar je weliswaar langer mag blijven dan in een hospice, maar waar geen medisch kunst- en vliegwerk meer wordt gedaan. De tijd dat mensen in een verpleeghuis wonen, is nu al veel korter dan een paar jaar geleden. Bovendien, als we een verpleeghuis een hospice gaan noemen, willen mensen er  echt niet meer naar toe. Nu is het verpleeghuis altijd nog een optie, maar het is geen fijne optie.”