Verpleeghuis kan niet meer zonder mantelzorgers

Verpleeghuizen kunnen niet meer zonder de hulp van familieleden van de bewoners. Uit onderzoek blijkt volgens Trouw dat twee derde van hen al bijspringt..’

In landelijke debatten gaat het nog vaak om de vraag of het wenselijk is dat familieleden van verpleeghuisbewoners de handen uit de mouwen steken in de instellingen. Die discussies zijn in feite een gepasseerd station, stellen Patiëntenfederatie Nederland en MantelzorgNL. Zonder familie, partners en vrienden van de bewoners kan een verpleeghuis niet meer draaien.

Soms tien uur per week

Uit onderzoek van beide organisaties onder 680 familieleden van verpleeghuisbewoners blijkt volgens Trouw dat twee derde van hen meehelpt in de instelling waar hun naaste verblijft. De helft doet dat meer dan drie uur per week, maar ook meer dan tien uur per week blijkt geen uitzondering. Het onderzoek, waarover ook EenVandaag bericht, is niet representatief maar laat een onmiskenbare trend zien, veroorzaakt door personeelsgebrek en vergrijzing.

Elke dag moeilijke gesprekken

Mireille de Wee, bestuurder van de Brabantse ouderenorganisatie Mijzo en bij de landelijke belangenvereniging Actiz, beaamt in Trouw dat verpleeghuizen niet zonder de hulp van mantelzorgers kunnen. “Sommige familieleden denken nog dat ze kunnen kiezen om wel of niet mee te helpen als ze hun naaste naar het verpleeghuis brengen, maar die vrijblijvendheid is verleden tijd. Daar is niet iedereen zich van bewust. Elke dag voeren we moeilijke gesprekken met familieleden die denken dat ze de zorg voor hun dierbare volledig aan ons overdragen.”

In het persoonlijk zorgplan

Veel familieleden zijn blij dat ze een steentje kunnen bijdragen, zegt Arthur Schellekens, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, in Trouw.  “Maar driekwart van de ondervraagden vindt de taken in het verpleeghuis ook belastend.” De samenwerking tussen mantelzorgers en zorgpersoneel laat soms te wensen over, zegt Esther Hendriks, directeur van MantelzorgNL. Bepleit wordt de wensen, zorgen en belastbaarheid van familie en partners op te nemen in persoonlijke zorgplan van de cliënt.