Vaker zelf zien te redden
Het tekort aan hulpen in de huishouding neemt extreme vormen aan. In de gemeente Renkum is dat tekort zelfs zo groot, dat inwoners die recht hebben op hulp het soms zelf moeten zien te redden.
De zorgaanbieders in de regio van Arnhem hebben volgens dagblad De Gelderlander te maken met grote personeelstekorten. Het lukt onvoldoende om de tientallen vacatures te vullen voor huishoudelijke ondersteuning.
Geen vervanging
Met als gevolg dat de wachtlijsten voor huishoudelijke hulp bij gemeenten groeien en dat ouderen lang niet het aantal uren hulp krijgen waar ze recht op hebben. Bovendien is de kans groot dat bij ziekte en in vakantie geen vervanging beschikbaar is.
Overal personeelstekorten
“Door de vergrijzing is meer huishoudelijke hulp nodig, terwijl de arbeidsmarkt krimpt”, zegt zorgaanbieder STMG. Alle thuiszorgaanbieders melden dat ze grote personeelstekorten hebben, zegt de DrieGasthuizenGroep in De Gelderlander.
Meer druk op het Wmo-loket
Ook speelt een rol dat de vraag groter is geworden doordat de eigen bijdrage voor huishoudelijke ondersteuning niet langer inkomensafhankelijk is. “Ouderen die eerder zelf voor hulp zorgden, stappen nu naar het Wmo-loket van de gemeente.”
Brief van de gemeente
Gemeenten hebben nu een brief gestuurd naar inwoners die hulp krijgen of daar om hebben gevraagd. “De brief is bedoeld om inwoners te informeren over het probleem en uit te leggen hoe we ermee omgaan en om daar begrip voor te vragen”, legt de gemeente Arnhem uit in De Gelderlander. “Want het kan dus zijn dat de hulp minder uren komt, of een keer moet overslaan omdat de ondersteuning op dat moment ergens anders nodig is.”
Niet makkelijk op te lossen
Maar bepalen wie echt hulp nodig heeft, en wie het met iets minder af kan, is volgens STMG lastig. “Dat bepalen, is haast niet te doen. Dit is een niet makkelijk op te lossen probleem.”