Tilburg extra geld voor langer thuis

Een grote groep ouderen woont steeds langer thuis. Om te zorgen dat ze dit zo goed mogelijk kunnen, wil Tilburg komende jaren jaarlijks een miljoen euro uittrekken.

Ouder worden kent vele gedaantes, zegt wethouder Marcelle Hendrickx (Ouderenzorg) in het Brabants Dagblad.

Gezond en Gelukkig oud

Het is van groot belang om de juiste hulp te bieden, zegt. “En dat is niet langer een keuze maar een noodzaak.” De ouderenagenda GGoud (Gezond en Gelukkig oud) in Tilburg is erop gericht om oudere inwoners te laten wonen in een omgeving waar ze zich goed voelen en ook prettig kunnen wonen.

Netwerken van vrijwilligers

Bijvoorbeeld door te zorgen voor laagdrempelige ontmoetingsplekken voor ouderen en goede routes naar de supermarkt. Dit is maatwerk per wijk en dorp. De gemeente wil netwerken van vrijwilligers (ouderenorganisaties, wijkraden) en professionals opbouwen rondom de oudere inwoners, aldus het Brabants Dagblad.

Vier onderwerpen

In meerdere wijken en dorpen zijn al gesprekken gevoerd met 65-plussers over vier onderwerpen: geschikte woningen, ontmoetingsplekken, voorzieningen en bereikbaarheid en dementievriendelijkheid (Is er genoeg aandacht voor bewoners met geheugenproblemen en of dementie?).

Dementieconsulenten

Met een deel van het extra geld dat beschikbaar komt moet de onderbezetting van het aantal dementieconsulenten worden opgelost. Deze deskundigen ondersteunen in een zo vroeg mogelijk stadium inwoners met dementie en hun mantelzorgers.

Ouderen met migratieachtergrond

Ook wordt volgens het Brabants Dagblad meer geïnvesteerd in het beter bereiken van de groeiende groep ouderen met een migratieachtergrond. Vanwege een taalbarrière of zogeheten cultuurspecifieke zorg vraagt dit meer aandacht. De huidige zorg sluit vaak onvoldoende aan bij hun culturele identiteit, zeker als ze dementerende zijn.