Streef naar moderne versie gezinszorg

Het klinkt sympathiek, betaalde buddy’s inzetten om mantelzorgers te ontlasten. En dat dan allemaal via de basisverzekering. Maar die buddy’s doen eigenlijk het werk van professionals. Denk daarom breder, schrijft Siska de Rijke in de Volkskrant: denk aan familiezorg.

Siska de Rijke was verpleegkundige en is nu vrijwilliger & buddy in zorg en welzijn. Ze is oud-voorzitter en woordvoerder van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden, en voormalig trainer organizing in de zorg bij de FNV en beleidsmedewerker Zorg CG-Raad. Zij reageert op een opiniestuk waarin werd gepleit de vervanging van kraamzorg door mantelzorg in het basispakket.

Onderbetaald en uitgewoond

“Wordt de zorg van deze buddy’s gezien als hoogwaardige zorg en krijgen zij goede opleidingen, arbeidsomstandigheden en salarissen”,vraagt De Rijke zich in de af. “Of wordt er een nieuwe groep onderbetaalde, uitgewoonde zorgprofessionals opgetuigd, zoals nu in de kraamzorg het geval is?”

Zonder winstoogmerk

Voorstel van De Rijke in de Volkskrant is om de zorg die nodig is om mantelzorgers te ontlasten, net als de kraamzorg, als basiszorg te zien, en de oude gezinszorg opnieuw in te voeren in het basispakket onder de noemer ‘familiezorg’. Deze zorg zou alleen mogen worden uitgevoerd door regionale, platte organisaties zonder winstoogmerk, en zonder makelaars, onnodige coaches en coördinatoren.

Duurzame oplossing

Dit zou een duurzame oplossing bieden voor de zorgbehoefte in de samenleving, waarbij gespecialiseerde verzorgenden, wijkverpleegkundigen, wijkverzorgenden, paramedici en mantelzorgers samenwerken om de dagelijkse zorg te bieden aan degenen die het nodig hebben ,aldus De Rijke in de Volkskrant. “Laten we kraamzorg dus niet afschaffen, maar aanvullen tot familiezorg. Laten we niet alleen denken aan de behoeften van 50-plussers, maar aan alle leeftijdsgroepen die ziek worden, gehandicapt raken of stervende zijn.”