Stop bureaucratie en geef wijkteams ruimte
Sinds de decentralisatie zijn gemeenten niet zorgzamer geworden. Wijkteams kunnen wél hulp bieden, schrijven de oud-wethouders Raf Daenen en Gon Mevis in Trouw.
“Wijkteams zouden de ruimte moeten krijgen om in actie te komen voordat een inwoner met een hulpvraag op de stoep staat. Want aan het loket kun je alleen individuen helpen, terwijl mensen zoveel vragen en problemen hebben die beter gezamenlijk opgepakt kunnen worden”, aldus Daenen (oud-wethouder Oirschot en teamleider opleiding maatschappelijk en opbouwwerk) en Mevis (oud-wethouder Tilburg en directeur/bestuurder bij sociaalwerkorganisatie ContourdeTwern).
Het echte verhaal van mensen
Er is veel dat inderdaad beter dichtbij georganiseerd kan worden, schrijven de beide bestuurders in Trouw. “Kortdurende zorg, lichte ondersteuning, tijdelijke huishoudelijke hulp, maatschappelijk werk en sociale bijstand. Dat kan bijvoorbeeld via inloopplekken waar aandacht is voor het echte verhaal van mensen, in plaats van het afvinken van een intakeformulier. Dat gaat niet alle vraag naar zorg wegnemen, “maar het zorgt er wel voor dat echt acute situaties sneller en gerichter aangepakt worden.”
Bevrijden van systemen en procedures
Laat wijkteams echt van de wijk worden, is de oproep van Daenen en Mevis. “En laat de professionele zorg aansluiten op het leven van mensen. Bevrijd de zorg uit het keurslijf van systemen en procedures. Dan hebben we niet alleen minder zorgprofessionals nodig, maar wordt het werk van deze mensen ook beter, leuker en verantwoordelijker.”
Samen leven en zorgen voor elkaar
De praktijk waarin zorgaanbieders moeten concurreren, voordat ze van gemeenten de ruimte krijgen, gaat gepaard met een enorme financiële en bureaucratische ballast, aldus de twee bestuurders in Trouw: Stuur bij aanbestedingen liever aan op vertrouwen en kwaliteit van leven. “Gemeentebestuurders, zowel landelijk als lokaal, zouden lef moeten tonen en bouwen aan een samenleving die draait om het samen leven en zorgen voor elkaar.”