Slimme overheid is op haar ouderen voorbereid

Vorige week promoveerde Marlies Bär op haar onderzoek met als titel Living longer, caring better. Superrelevant, aldus huisarts en Volkskrant-columnist Rinske van de Goor, want, zoals ze schrijft: in Nederland is nu 20 procent van de bevolking 65-plus en in 2050 ongeveer een kwart. Dat betekent dat er dan 25 procent meer ouderen te verzorgen zijn dan nu, terwijl er minder mensen zijn om die zorg te leveren.

Goedkoper

Met de toenemende populatie ouderen is inzetten op voldoende verzorgings- en verpleeghuisplekken dan ook van groot belang. Maar om de stijgende zorgkosten voor ouderen in te perken heeft de overheid de afgelopen jaren juist gestuurd op thuis blijven wonen – met het idee dat dit goedkoper is.

Loze belofte

Is er hoop met het nieuwe kabinet? Helaas, constateert huisarts Van de Goor in de Volkskrant: In het hoofdlijnenakkoord staat weliswaar dat ze jaarlijks 600 miljoen euro extra uittrekken voor ouderenzorg, voor bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgplekken. Dus dat lijkt goed nieuws. Maar het is een loze belofte. Want van de 130 duizend beschikbare verpleeghuisplekken die er nu zijn, is de bezetting al maar 122.445: er staan, ondanks de lange wachtlijsten, ruim 7.500 verpleeghuisbedden leeg.

Geen personeel

Dat komt voornamelijk doordat er geen zorgverleners zijn om de zorg te leveren. En, terwijl er al een tekort aan zorgpersoneel is, bezuinigt de nieuwe coalitie op de opleidingen tot verzorgende en verplegende. Bovendien is een speerpunt van deze coalitie om migranten te weren, dus kiest zorgpersoneel uit het buitenland voortaan voor een ander land, aldus de Volkskrant-columnist. En een verpleeghuis zonder zorgverleners is een lege huls.

Knijp hem wel

“Ik ben 52, dus ik knijp hem wel, ook voor mijn medevergrijzenden. Daarom heb ik een tegelwijsheid voor de nieuwe coalitie: een slimme overheid is op haar ouderen voorbereid.”