Scepsis over zorgdienstplicht

Laat alle Nederlandse jongeren na hun studie verplicht een jaar meelopen in een verpleeghuis of ziekenhuis, opperde de Maastrichtse econoom prof. Frits van Merode. Het ministerie van Volksgezondheid en brancheorganisatie ouderenzorg ActiZ zijn sceptisch over het idee, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Het ministerie van Volksgezondheid betwijfelt echter de meerwaarde van een dienstplicht in de zorg: Er bestaat namelijk al een maatschappelijke diensttijd. Hierbij kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar zich vrijwillig inzetten in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg, bij maatschappelijke organisaties of bij gemeenten.

Meer doen met bestaande regeling

Op dit moment zijn er volgens het ministerie  al jongeren die de maatschappelijke diensttijd doen in de zorg. “We onderzoeken nu hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit nog vaker gebeurt.” Mensen die in het kader van hun maatschappelijke diensttijd komen helpen in de zorg hebben, zo zegt het ministerie in het Reformatorisch Dagblad, tijd om dingen te doen waar het zorgpersoneel in drukke tijden niet aan toekomt.

Geen oplossing

Brancheorganisatie ActiZ vindt een sociale dienstplicht voor net afgestudeerden “op zich een nobel idee.” Zo’n dienstplicht biedt echter geen structurele oplossing voor de toenemende zorgvraag en de krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing. ActiZ wijst ook op de tijd en energie die goede begeleiding van onervaren krachten kost.

Gewone burgers

Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, is het belangrijk dat zij worden gezien, zegt ActiZ in het Reformatorisch Dagblad. Dat geldt zowel voor ouderen in een verpleeghuis als voor degenen die nog thuis wonen. “Het zou mooi zijn als gewone burgers hierin een rol willen spelen, ook omdat we weten dat aandacht en betrokkenheid zorg kan voorkomen. Maar of dit via een sociale dienstplicht te organiseren valt, is niet iets wat ActiZ kan overzien.”