Samenwerking rond onvrijwillige zorg thuis

Huisartsen en zorginstellingen in Kennemerland hebben afspraken gemaakt om de uitvoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) in de thuissituatie op regionaal niveau te implementeren en de regels uit de wet op een eenduidige manier uit te voeren. Het Noordhollands Dagblad bericht hierover.

Duidelijke afspraken

In een regionaal beleidsplan staat wie welke rol vervult, hoe overleg plaatsvindt en waar op moet worden gelet in bepaalde (thuis)situaties. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de rollen: wat is de rol van de huisarts, van de specialist ouderengeneeskunde, de wijkverpleegkundige, de psycholoog.”

Inzicht en houvast

Op 4 april en 9 mei worden de eerste gezamenlijke scholingsbijeenkomsten gehouden voor alle betrokken zorgmedewerkers, waarbij ‘het herkennen van situaties en weten wat te doen’ centraal staat. Dit moet volgens de partijen ‘inzicht en houvast bieden in het maken van de moeilijke afweging bij onvrijwillige zorg’.

Gezamenlijk doel

Kennemerland is de eerste regio met een dergelijk samenwerkingsverband, aldus het Noordhollands Dagblad. “Ons gezamenlijke doel is dat mensen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid, hun autonomie en kwaliteit van leven behouden.”

Regionale samenwerking

De partijen die hun handtekening hebben gezet onder de samenwerking in de regio Kennemerland op het gebied van onvrijwillige zorg thuis: Huisartsen Zuid Kennemerland, Huisartsenvereniging Midden-Kennemerland, Kennemerhart, Sint Jacob, Zorgbalans, ViVa! Zorggroep, Buurtzorg en De Zorgspecialist, Tandem Mantelzorg en Alzheimer Nederland.