‘Samen’ nu het toverwoord in ouderenzorg

Minder personeel in de ouderenzorg, terwijl meer ouderen zorg nodig hebben. Dat vooruitzicht maakt dat zorginstellingen een groeiend beroep doen op familieleden, aldus een reportage in dagblad de Stentor. ‘Samen’ is het nieuwe toverwoord in de verpleeghuizen. In de praktijk is het een zoektocht naar de grenzen tussen professionele en vrijwillige zorg.

Bij een rondgang langs vijftien grote ouderenzorginstellingen blijkt volgens de Stentor dat het merendeel bezig is met of zich voorbereidt op manieren om mantelzorgers meer aan zich te binden. De ene instelling houdt voorlichtingsavonden, de ander persoonlijke gesprekken met familieleden.  “Wij gaan langzamerhand van de vraag ‘wilt u wat doen?’ naar ‘wát wilt u doen’? Niet verplichten, maar wel vanzelfsprekender maken.”

Heel persoonlijk

Daarbij werken persoonlijke gesprekken het beste, noteert de Stentor. “Bij familieavonden schieten mensen snel in de stress en blijft de gedachte hangen dat ze ‘meer moeten doen’, terwijl het genuanceerder ligt. Het is ook heel persoonlijk. De een wil zijn moeder absoluut niet douchen, de ander juist graag omdat het nog de enige manier is om contact te maken.”

Altijd vrijwillig

Als naaste helpen in het verpleeghuis is altijd vrijwillig, benadrukken de zorginstellingen volgens de Stentor. Toch blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL en de Patiëntenfederatie dat mensen zich soms onder druk gezet voelen, omdat ze bang zijn dat het anders ten koste gaat van de zorg voor hun familielid. Dat ligt genuanceerder, zegt een activiteitenbegeleider. “Je hoeft hier niets te doen wat je niet wilt. Maar soms zijn er mensen die vragen of vader of moeder drie keer per week kan worden gedoucht. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Dan zeggen we: als u wilt, kunt u het zelf doen. Of u kunt iets anders doen op de afdeling, waardoor wij meer tijd overhouden voor het douchen. Zo werkt het wel.”