Regeltjes staan beste revalidatiezorg in de weg
Maak ambulant revalideren voor kwetsbare ouderen beter toegankelijk. Dat is in Medisch Contact de oproep in een artikel vanuit Vivium Naarderheem en de afdelingen ouderengeneeskunde van de umc’s Amsterdam en Leiden.
Geriatrische revalidatiezorg helpt ouderen na een terugval om thuis weer goed te kunnen functioneren. Behandeling in de eigen omgeving is vaak het best, maar de huidige regelgeving en financiering verhinderen dit.
Revalideren in eigen woonomgeving
Ieder jaar krijgen ruim 50 duizend kwetsbare ouderen die na een ziekenhuisopname permanent zorgafhankelijk dreigen te worden, een aantal weken geriatrische revalidatie in een verpleeghuis. Daarna kan het merendeel van hen weer thuis functioneren. Voor degenen die dat nog niet kunnen is er, aansluitend aan deze verpleeghuisopname, ambulante revalidatie mogelijk. Zo kunnen kwetsbare ouderen in hun eigen woonomgeving verder revalideren, wat zijzelf ook vaak het liefste willen.
Ambulante revalidatie succesvol
Omdat deze ambulante revalidatie zeer succesvol blijkt, zou het mooi zijn als deze direct na ziekenhuisopname al kan starten. Regelgeving en financieringsstructuur zitten echter in de weg. Een oplossing hiervoor is volgens de auteurs van het artikel in Medisch Contact belangrijk gezien de groeiende vraag door de vergrijzing en de daarbij achterblijvende toename in zorgpersoneel: Ambulant revalideren, juist in de geriatrische revalidatiezorg, zal blijken meer patiëntgericht te zijn dan binnen het huidige model mogelijk is, en leiden tot tevredener revalidanten, betere zorg, en minder kosten voor de maatschappij.