Reablement rukt op in ouderenzorg

Reablement is bezig met een opmars in de ouderenzorg. Drie zorgorganisaties hebben Reablement Nederland opgericht, meldt Zorgvisie, want “hulpverleners zitten gevangen in hun beroepscodes en kwaliteitskaders.”

“Reablement is een menswaardige en persoonsgerichte hulpverlening”, zegt Rudi Westendorp, inhoudelijk directeur van de Vereniging Reablement Nederland en voormalig hoogleraar ouderengeneeskunde in Leiden en Kopenhagen. “De aanpak is eigenlijk heel simpel. Zorgverleners stellen vier vragen aan ouderen: Wat wilt u in uw leven? Wat kunt u nog zelf? Wat wilt u nog leren? Waarbij hebt u onze hulp nodig?”

Internationaal netwerk reablement

Het concept reablement is volgens Zorgvisie al succesvol toegepast in ouderenzorg in het buitenland. Westendorp zat de afgelopen jaren, toen hij als hoogleraar verbonden was aan de universiteit van Kopenhagen, in een internationaal netwerk. Zorgaanbieders uit Denemarken, Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland werkten volgens de principes van reablement. “Het internationaal onderzoek laat zien dat als je zo gaat werken de kwaliteit van leven van de hulpvragers groter wordt. En het werkplezier van hulpverleners is ook groter. Dat bleek keer op keer.”

Vereniging Reablement Nederland

In Nederland willen volgens Zorgvisie steeds meer zorgorganisaties het roer omgooien. Careyn, Fundis en Zorgspectrum zijn de initiatiefnemers van de Vereniging Reablement Nederland; de officiële oprichting is 1 augustus. Naast de drie voortrekkers zijn Zorgbalans, MijZo en Zorgpartners aangesloten. Aangezien er nog meer interesse is in de zorgkantoorregio van Zilveren Kruis, verwacht Westendorp dat in het najaar nog zes tot tien aanbieders aansluiten. “We maken het breed en uitnodigend en vragen ook financiers, onderwijsinstellingen en burgerinitiatieven lid te worden.”