Preventief aspirientje meer kans bloedarmoede

Gezonde ouderen die dagelijks een ‘kinderaspirientje’ slikken om hun hart en bloedvaten gezond te houden, lopen een 20 procent hoger risico op bloedarmoede. Dat constateren Australische onderzoekers volgens NRC in een nieuwe studie. Ze raden artsen aan regelmatig het bloed te controleren van 70-plussers die zo’n lage dagelijkse dosis aspirine slikken.

In de Verenigde Staten slikt de helft van de ouderen preventief een lage dosis aspirine, tussen 50 en 100 mg. Ook in Nederland is acetylsalicylzuur nog altijd een van de vijf meest verstrekte middelen bij de apotheek om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Hoeveel mensen daarvan het preventief slikken is niet bekend.

Alleen bij verhoogd risico

In Nederland wordt een lage dosis aspirine alléén voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico lopen op bloedstolsels, zoals na een beroerte of hartaanval, zegt Jako Burgers, huisarts in Gorinchem en hoogleraar persoonsgerichte zorg in richtlijnen aan Maastricht University, in NRC. „In de richtlijnen voor huisartsen wordt aspirine niet aanbevolen voor gezonde mensen zonder hart- en vaatziekte. Alleen voor mensen met een doorgemaakte hartvaatziekte weegt het risico op bijwerkingen op tegen de risico’s van hun aandoening.” Voor gezonde mensen is het juist andersom. Zij kunnen dus beter geen preventief aspirientje slikken.