Overheid te veel aan de zijlijn

Amsterdam vergrijst in hoog tempo, maar door het tekort aan woningen en zorgpersoneel wordt het volgens Het Parool voor ouderen steeds lastiger veilig en zelfstandig in de stad te blijven wonen. Extra geld van de gemeente moet enig soelaas bieden. Tot 2026 trekt de gemeente 15 miljoen euro extra uit om de toenemende vergrijzing in de stad het hoofd te bieden. Dit geld wordt op verschillende manieren besteed.

Eerder werd al bekend dat een deel naar seniorenflats gaat waar ouderen samen kunnen wonen. Er gaat ook geld naar een buurtfunctie voor de flats, voor zowel bewoners als ouderen in de buurt, met activiteiten als gezamenlijk eten, dansavonden, een wandelclub of andere manieren waarop ouderen elkaar ontmoeten. Deze evenementen zijn bedoeld om eenzaamheid tegen te gaan en ouderen vitaal te houden. Ook gaat er geld naar cursussen voor valpreventie en naar maatregelen om woningen toegankelijker te maken voor ouderen.

Participatiesamenleving

Zorgwethouder Alexander Scholtes zegt in Het Parool dat de overheid – inclusief de gemeente Amsterdam – te veel aan de zijlijn heeft gestaan. “In Den Haag denken ze nog steeds dat het vanzelf wel goed komt met de vergrijzing. Maar de participatiesamenleving gaat niet vanzelf. We zien enorme gezondheidsverschillen en eenzaamheid. Bovendien vinden mensen geen geschikte woningen.”

Eenzaamheid

Scholtes wil dat mensen de waarde inzien van bijvoorbeeld bingoavonden. In het Parool zegt hij: “We moeten als overheid écht meer een rol spelen in de sociale samenhang in de buurten. We gaan het door personeelstekorten niet meer redden met professionele hulp, maar ik denk ook dat het fijn is als we elkaar als buren kennen. De sociale samenhang ontstaat in deze tijd niet meer vanzelf. We hebben een herwaardering van het welzijnswerk en sociale initiatieven nodig.”