Ouderenzorg werft anderstalige medewerkers
Nu de tekorten op de arbeidsmarkt nijpend worden, komen anderstalige nieuwkomers weer in het vizier van zorgbestuurders.
In de regio Midden-Gelderland en regio Foodvalley zijn organisaties uit de verpleging en verzorging, gemeenten en onderwijs een leerwerktraject gestart, meldt Zorgvisie. Inmiddels zijn de eerste gediplomeerden afgezwaaid.
Steeds diverser
Statushouders en andere nieuwkomers hebben veel potentie voor de zorg, aldus de projectleider nieuwkomers in de ouderenzorg. ‘Deze groep staat nu te vaak aan de kant, terwijl zij mede een antwoord bieden op de personeelstekorten.’ Daarnaast wordt de cliëntenpopulatie steeds cultureel diverser. ‘Nieuwkomers dragen bij aan een medewerkersbestand dat een afspiegeling is van de samenleving.’.
Selecteren op basis van klik
Tijdens meet and greets zijn de nieuwkomers geïnformeerd over het leerwerktraject. ‘Na de voorlichting konden zij direct in gesprek met de deelnemende zorgorganisaties.’ Daarbij is niet met CV’s en motivatiegesprekken gewerkt, aldusde projectleider in Zorgvisie.‘De beoordeling vond plaats op basis van het gesprek. Bij een klik tussen de geïnteresseerde nieuwkomers en de organisatie werd een deelnemer als mogelijke student geselecteerd.’
Baangarantie
Uit die eerste lichting zijn 17 nieuwkomers doorgestroomd naar een bbl-opleiding in combinatie met een betaalde werkplek bij de organisatie van hun voortraject. Acht stroomden door naar de opleiding Helpende, acht naar Verzorgende IG en één naar de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg. Na het succesvol doorlopen van de opleiding konden de studenten minimaal op een half jaarcontract van minimaal 24 uur rekenen. ‘Baangarantie en de afspraak voor duurzame inzetbaarheid werkt voor zowel gemeenten als de student als motivator.’