Ouderenzorg redt het niet met deze salarissen

Zorgpersoneel van verpleeghuizen en in de wijk hebben grote moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt volgens het AD uit een enquête van vakbond FNV onder bijna 2800 leden. Negen van de tien zorgmedewerkers proberen te bezuinigen om alsnog rond te kunnen komen. Slechts 13 procent houdt geld over om te sparen.

Maandelijks 100 tot 400 euro tekort

Met de hoge energieprijzen en dure boodschappen ziet FNV de geldproblemen van deze zorgmedewerkers toenemen. Bijna de helft komt niet uit, ze komen maandelijks 100 tot 400 euro tekort. “Het gaat niet zomaar om een paar tientjes die wel ergens vallen te bezuinigen’”, reageert FNV-bestuurder Bert de Haas in het AD. Gevolg: bijna een kwart van het zorgpersoneel zegt te bezuinigen op een bezoek aan de dokter of tandarts.

Net boven minimumloon

In de ouderenzorg krijgt een flinke groep huishoudelijk medewerkers een salaris net boven het minimumloon. De grootste groep ouderenzorgmedewerkers is verzorgende; zij krijgen een bruto uurloon tussen de 13,30 en 17,90 euro. Een prijsstijging voelen ze direct in hun portemonnee. FNV kent zorgorganisaties die voor 20 procent van het personeel een loonbeslag hebben. “De problematiek is heel groot. Die mensen bouwen schulden op, dat is schokkend”, aldus De Haas.

Zorg zal duurder worden

De vakbond eist een loonsverhoging van 15 procent. Vandaag zit FNV met de werkgevers om tafel voor verdere onderhandelingen. “Deze cijfers laten zien dat echt veel zorgpersoneel het niet redt met deze salarissen. En ja, als ze meer geld krijgen, zal de zorg duurder worden. Daar moeten we eerlijk over zijn”, erkent de bestuurder in het AD. Om genoeg mensen in de ouderenzorg te houden, vindt FNV een salarisverhoging noodzakelijk. Terwijl in 2019 nog 38 procent ontevreden was over het salaris, ligt dat percentage nu op 93. “Dat is een gigantisch verschil.”