Ouderenspecialist op Spoedeisende Hulp

Als eerste ziekenhuis gaat het Haagse HMC op de Spoedeisende Hulp (SEH) ouderenspecialisten inzetten van wie één is verbonden aan een verpleeghuis. Dat moet volgens AD Haagsche Courant voorkomen dat ouderen onnodig lang in het ziekenhuis liggen.

De helft van de kwetsbare 70-plussers die via de SEH in het ziekenhuis worden opgenomen, overlijdt binnen een jaar na die opname. Nog eens 70 procent van de langdurig in een ziekenhuis opgenomen ouderen is daarna lichamelijk en mentaal zo sterk achteruitgegaan dat verhuizing naar een verpleeghuis de enige optie is.

Gevaarlijke omgeving

“Voor zo’n kwetsbaar iemand is een ziekenhuis een gevaarlijke omgeving”, zegt Gerard Jan Blauw, internist gespecialiseerd in ouderengeneeskunde in HMC en als hoogleraar interne ouderengeneeskunde verbonden aan het LUMC. “Mensen kunnen verward raken, hun spieren verslappen in snel tempo.” Ze komen letterlijk en figuurlijk niet meer op de been.

Rode vlag

SEH-artsen zien dagelijks ouderen die met, bijvoorbeeld, hartkloppingen binnenkomen en tijdens het onderzoek ook dementie blijken te hebben: Een rode vlag voor iedere arts en verpleegkundige is als iemand meerdere keren in korte tijd is gevallen, heel mager is of vijf keer hetzelfde vraagt.

Toets voor de juiste zorg

HMC heeft een eigen toets ontwikkeld waarmee een SEH-verpleegkundige binnen een minuut controleert of voor de patiënt een extra beoordeling nodig is van de specialist ouderengeneeskunde. De juiste zorg voor deze patiënt kán opname zijn in het ziekenhuis. Maar vaak blijkt dat hij of zij op een andere plek en op een andere manier betere zorg kan krijgen.

Dichter bij de patiënt

De nieuwe aanpak wordt volgens AD Haagsche Courant gezien als een voorbeeld van hoe de zorg voor de almaar groeiende groep ouderen anders zal moeten worden ingericht. “Ook op verzoek van de huisartsen, bij wie patiënten als eerste en veel vaker aankloppen. Uiteindelijk zal de zorg voor ouderen dichter bij de patiënt thuis worden gegeven. Met andere vormen van ziekenhuiszorg en één dak waaronder huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten samenwerken.”