Ouderen in staat stellen meer zelf te doen
Meer ouderen, minder personeel om voor ze te zorgen, dat is de onvermijdelijke toekomst van de ouderenzorg. De Volkskrant beschrijft hoe Tilburgse wijkverpleegkundigen proberen met steunkous-aantrek-machines en oogdruppelbrillen ouderen meer zelf te laten doen.
Anderhalf jaar geleden vroeg Thebe-bestuurder Agnes Klaren, zelf oud-verpleegkundige, aan de verpleegkundigen bij Thebe wat zij nou dachten dat een slimme manier zou zijn om de wijkverpleging vooruit te helpen, en ouderen meer zelf te laten doen. Hun antwoord: oogdruppels. Thebe berekende uit dat bij de eigen organisatie wijkverpleegkundigen elke dag 19 uur bezig met ogen druppelen. ‘Dat zijn dus drie medewerkers per dag.’
Eerst naar het mantelzorgplein
Terwijl: er zijn oogdruppelbrillen die het ouderen makkelijker maken het zelf te doen, mantelzorgers kunnen het leren. Klaren zegt in de Volkskrant: ‘We hebben alle partijen in de regio opgetrommeld en samen een zorgpad opgesteld. Nu krijgen patiënten pas een operatie als ze eerst op het mantelzorgplein in het ziekenhuis hebben geleerd hoe ze ogen moeten druppelen. Apothekers geven standaard een oogdruppelbril mee bij het ophalen van de druppels. En alle zorgorganisaties nemen geen nieuwe oogdruppelcliënten meer aan. Het lijkt iets kleins, maar het heeft echt een enorm effect op het zorglandschap.’
Gouden standaard steunkousen
Thebe wil nu soortgelijke plannen bij het aan- en uittrekken van steunkousen, ook zo’n tijdrovende bezigheid, fysiek zwaar werk bovendien en zeker niet het favoriete klusje van wijkverpleegkundigen. Hoewel er voldoende hulpmiddelen bestaan, blijkt het uitbannen van de wijkverpleging daarin ingewikkeld. ‘We moeten naar een gouden standaard toe. Met het juiste zorgpad kan 70 tot 80 procent van de mensen het zelf. Het betekent dat sommige zorgorganisaties minder inkomen zullen genereren, er zijn zelfs thuiszorgorganisaties die zich puur richten op hulp bij steunkousen. Daar zullen zorgverzekeraars paal en perk aan moeten stellen.’ Als dat lukt, zegt Klaren in de Volkskrant, speelt de organisatie nog meer verpleegkundigen vrij dan bij de oogdruppels.
Medicijndispensers
En dan zijn er nog de medicijndispensers: apparaatjes die op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid medicijnen aan de thuiswonende oudere vrij geven. Kan de oudere ze zelf innemen, scheelt weer een zorgbezoekje.