Ouderen de dupe van zorgfraude

In de zorg zou elk jaar voor 10 miljard gefraudeerd worden, zo schat justitie. Gemeenten moeten veel meer doen om fraude bij zorgbedrijven te voorkomen, vindt het Openbaar Ministerie. “Misschien is het slim om eens te googlen met wie je zaken doet.” Die uitspraak schiet burgemeester René Verhulst van Ede in het verkeerde keelgat, aldus dagblad de Gelderlander.

Verhulst begeleidde in 2023 namens het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost Nederland (RIEC) een onthutsend rapport over hoe criminelen gewiekst, maar ongestoord de zorg binnendringen. Gefrustreerd en boos dat niemand iets deed, riep Verhulst begin dit jaar juist op tot een strijd tegen criminele zzp’ers in de zorg. De burgemeester vindt dat juist het OM de zorgfraude veel voortvarender moet aanpakken.

Criminaliteit

Gemeenten erkennen het probleem steeds meer, merkt de Edese burgemeester volgens de Gelderlander. “Natuurlijk moeten wij de voordeur in het slot gooien met een extra slot erop. We moeten het samen doen. Maar als de achterdeur wagenwijd openstaat, omdat politie en het OM niets doen, dan is het dweilen met de kraan open. Wij kunnen als gemeenten malafide zorgaanbieders niet vervolgen en bestraffen. Dat is echt aan politie en OM. We hebben het over criminaliteit, immense bedragen en veelal kwetsbare mensen of ouderen die de dupe zijn. Laat die criminelen eens schrikken. Geef eens een signaal af, dat hun verdienmodel is doorzien.”