Oudere met zorg thuis leeft langer
Ouderen die thuis intensief verzorgd worden, leven ongeveer een jaar langer dan ouderen in het verpleeghuis. Dat blijkt volgens Trouw uit een onderzoek van de Vrije Universiteit .
De onderzoekers volgden de ouderen vier jaar lang. Wie koos voor verpleeghuiszorg thuis, leefde gemiddeld na het begin van de zorg nog drie jaar, wie koos voor het verpleeghuis nog twee jaar. Niet alleen maakten de thuiswonenden langer gebruik van zorg, ze werden ook ouder. Bij ouderen met een indicatie voor beschermd wonen, met intensieve dementiezorg, overleed van de cliënten in een instelling 50 procent voor de 90ste verjaardag. Bij dezelfde groep cliënten die zorg thuis kregen, was de helft na de 96ste verjaardag nog in leven.
Enorme ontregeling
Wat verklaart dit verschil in levensverwachting tussen het verpleeghuis en thuis? “Nader onderzoek is nodig. Maar verhuizing naar een instelling zorgt vaak voor een enorme ontregeling”, zegt bestuursvoorzitter Jack Jansen van MeanderGroep in Trouw. “Ouderen worden uit hun sociale context getrokken. Bij dementie zien we daarna vaak een snelle aftakeling.”
Verpleging en mantelzorg
Bij verpleeghuiszorg thuis komen verpleegkundigen vaak meerdere keren per dag bij de ouderen langs. Zij verrichten de complexere zorg. Mantelzorgers nemen een ander deel van de zorg op zich. Volgens de laatste cijfers van het CBS kregen in 2019 ruim 18.000 ouderen in Nederland verpleeghuiszorg thuis. De groep in verpleeghuizen is veel groter: in totaal 115.000 ouderen.
Meer geld en mantelzorg
Volgens Pieter Bakx, gezondheidseconoom aan de Erasmus Universiteit, zijn het waarschijnlijk vaker de ‘relatief gezonde ouderen’ die zullen kiezen voor verpleeghuiszorg thuis. Logisch dat zij een lagere sterftekans hebben, zegt hij. Wat de vergelijking verder lastig maakt, is dat ouderen die kiezen voor zorg thuis vaak meer geld hebben en waarschijnlijk ook meer mantelzorgers, die het thuis blijven wonen mogelijk maken.