Oudere belt niet over één klacht

Huisartsen klagen al lange tijd over de hoge werkdruk waaronder ze gebukt gaan.

Langer doorwerken en meer patiënten zien in een kortere tijd, is aan de orde van de dag. Deze week voeren ze actie, omdat ze zich niet gehoord voelen door de politiek.

Zorg complexer

“Om 8 uur ’s ochtends openen we de praktijk en dan staat de telefoon al meteen roodgloeiend,” vertelt huisarts Güven Yildiz in Goedemorgen Nederland. Waarom de werkdruk alleen maar hoger wordt, weet Yildiz wel te verklaren. “We worden allemaal ouder en blijven langer thuis wonen. De zorg wordt hierdoor complexer, want als deze ouderen bellen, dan bellen ze niet over één klacht. Er zijn dus doorverwijzingen nodig.”

Symptoombestrijding

En precies daar wringt de schoen. “Het kan wel twee tot drie maanden duren voordat een specialist tijd heeft. En al die tijd blijft de huisarts de hoofdbehandelaar. Mensen blijven in die tussentijd vaak bellen omdat de klachten aanhouden. Het enige wat wij als huisarts kunnen doen is symptoombestrijding.”

Zorg in tussentijd

De huisarts zou graag zien dat er een instantie komt die verantwoordelijk wordt voor de zorg tussen de huisarts en de specialist in. “Als mensen dan bellen in de tussentijd, dan kunnen ze daar terecht en verhogen ze niet de druk voor de huisartsen.” Patiënten worden opgeroepen om de acties te steunen via een voorbeeldbrief aan minister Ernst Kuipers.