Oude dag toegesneden op Turkse cultuur
Het aantal migranten dat cultuurspecifieke ouderenzorg wil, neemt steeds verder toe. Ook in Oosterhout, waar als een van de eerste locaties in Nederland een afdeling is ingericht voor Turkse ouderen met geheugenproblemen, aldus dagblad BN De Stem. Turks is de voertaal en er wordt gegeten volgens de Turkse keuken.
De circa dertig bewoners van de zorgvoorziening voor Turkse ouderen hebben voornamelijk een medische indicatie die verband houdt met dementie of alzheimer. Daarmee is Lâle een pionier in Nederland, zegt Seda Arslan (33) in BN De Stem. De relatiemanager van Egala Zorg is zelf geboren in Turkije en spreekt vloeiend Turks. Handig, want dat is hier de voertaal.
Eerste generatie
Arslan: ,,Er is een grote diversiteit aan achtergronden, die gaat verder dan het geloof. Onze bewoners zijn bijna allemaal eerstegeneratie-arbeidsmigranten. Je hebt soennieten en alevieten in Nederland, maar ook niet-islamitische Turken en Bulgaarse Turken. We sluiten niemand uit. Het belangrijkst is dat ze in hun eigen taal worden aangesproken.”
Groot taboe
“Het kunnen beleven van een op Turkse cultuur toegesneden oude dag is in mijn ogen ongelooflijk belangrijk”, zegt Raymond Koopmans, hoogleraar ouderengeneeskunde aan het Radboudumc, in BN De Stem. “Binnen de Turkse cultuur heerst een groot taboe op dementie. Voor alle mensen met dementie is het van belang dat zij wonen in een huiselijke omgeving die vertrouwd aanvoelt. Hier is dat het geval. Er wordt in hun taal gesproken, ze krijgen aangepast eten en rituelen – ook van religieuze aard – passen bij wat ze gewend zijn. Alles met het doel een positieve uitwerking op het welzijn.”