Oud helpt oudst

In 2050 allereerst telt Nederland een kleine vijf miljoen 65-plussers, meldt NRC uit het RIVM-rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024. Onder hen bevinden zich bijna twee miljoen mensen van boven de tachtig. Mensen worden ouder en ze brengen op die gevorderde leeftijd gemiddeld ook meer jaren door in goede gezondheid.

Maar eens zal het oude lichaam kuren vertonen, dat geldt helaas ook in 2050. En hoe meer ouderen, hoe groter de optelsom van aandoeningen. De behoefte aan hulp stijgt, het beroep op de zorg neemt toe. Het aantal mensen met dementie verdubbelt bijna. Ook artrose is aan een opmars bezig. Is de zorg in 2050 in staat hulp te bieden aan al die ouderen? Het RIVM zinspeelt volgens NRC op een “verminderde toegankelijkheid van de zorg”, tenminste “als de sector niet voldoende middelen krijgt om aan de vraag te voldoen.”

Vitale 65-plusser

De vraag naar informele zorg, naar mantelzorg, neemt toe. Maar de leeftijdsgroep die doorgaans de meeste mantelzorg levert, de vijftig- tot 64-jarigen, stijgt veel minder hard dan het aantal 85-plussers, de groep die hulp nodig heeft. En dus verlegt het RIVM de blik naar de vitale 65-plusser. Zij die net met pensioen zijn: gingen zij niet een hoger aantal gezonde jaren tegemoet? Ervaren zij niet een hoge mate van grip op hun leven? Zij kunnen zich nuttig maken. En dat wíllen velen ook.

Draaiende houden

Dat is niet alleen goed nieuws voor al die individuen: hun hulp is, schrijft het RIVM volgens NRC, “noodzakelijk om onze samenleving draaiend te houden.” Met hun op dit moment “onderbenutte arbeidspotentieel” kunnen zij personeelstekorten dempen. Ze kunnen vrijwilligerswerk verrichten. En bovendien, schrijft het RIVM, kunnen zij hun steentje bijdragen aan de zorg voor de alleroudste mensen. Oud helpt oudst.

Doorwerken

Steeds meer mensen zullen blijven doorwerken na hun pensioengerechtigde leeftijd. Voor sommigen zal dat prettige afleiding en voldoening opleveren, maar voor een steeds grotere groep is het een financiële noodzaak. Nu al heeft ongeveer een derde van de pensioengerechtigden moeite om rond te komen. Met het groeiende aantal zelfstandigen zal dat percentage waarschijnlijk stijgen.