Onnodig in de luiers na prostaat­operatie

Van alle patiënten die in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen een prostaatverwijdering ondergaan, declareert ruim de helft een jaar later nog luiers. Dat is tien keer vaker dan in het ziekenhuis waar de minste patiënten incontinent raken na deze ingreep. Ter vergelijking: van de mannen die dezelfde ingreep ondergaan in de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), is dat maar zo’n vijf procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money naar een vertrouwelijke analyse van zorgverzekeraar VGZ. Daarin heeft de verzekeraar de prestaties van ziekenhuizen die prostaten verwijderen in kaart gebracht, op basis van de declaraties van luiers. Het Zuyderland komt daarin als hekkensluiter uit de bus en het ZGT als beste, bevestigen vier bronnen die bekend zijn met deze analyse.

Complicatie

In 2022 declareerde zo’n twee derde van de VGZ-verzekerden die in het Zuyderland een prostaatverwijdering ondergingen, een jaar later nog steeds incontinentiemateriaal. In 2023 was dat percentage weliswaar gedaald, maar ging het nog steeds om meer dan de helft van de patiënten. Incontinentie is naast impotentie de belangrijkste complicatie van een prostaatverwijdering. Toch communiceert het Zuyderland volgens Follow the Money naar de buitenwereld dat maar zo’n veertien procent van de patiënten na zo’n ingreep in de luiers belandt. Dat zou blijken uit vragenlijsten die het ziekenhuis zelf afneemt bij patiënten.

Enorme verschillen

Prostaatkankeroperaties worden jaarlijks zo’n drieduizend keer uitgevoerd in Nederland. Voor het eerst komt er nu informatie naar buiten waaruit af te leiden is bij welk ziekenhuis prostaatkankerpatiënten relatief veel risico lopen op complicaties.

Wetenschappers meten al jaren enorme verschillen tussen ziekenhuizen – variërend van 85 procent incontinentie in het ene ziekenhuis, tot 19 procent in het andere – maar krijgen niet helder wélke ziekenhuizen goed en slecht presteren, aldus Follow the Money.