Noodkreet over afknijpen thuiszorg

Ouderen en andere hulpbehoevenden krijgen veel minder thuiszorg dan waar ze wettelijk recht op hebben, meldt de Telegraaf.

Dat is de afgelopen vijf jaar opgelopen tot maandelijks negen uur minder. Daardoor hebben ze geen of onvoldoende hulp bij douchen, verzorgen van wonden of inname van medicijnen.

Miljoenen minder beschikbaar

Een groep van wijkverpleegkundigen, thuiszorgorganisaties en enkele prominente zorgjuristen en -economen trekt hierover aan de bel. Ze vinden dat zorgverzekeraars ten onrechte op hun stoel gaan zitten om te beknibbelen op thuiszorg. Verzekeraars gaven in 2021, afgezet tegen 2017, zo’n 200 miljoen minder aan thuiszorg uit. Dat geld is nu structureel minder beschikbaar in de wijkverpleging.

Meer en zwaardere zorg nodig

Minder uitgeven aan wijkverpleging is volgens de Telegraaf opvallend, omdat er juist behoefte is aan meer en zwaardere zorg. Dat ziet ook wijkverpleegkundige Laila Dinar. Hadden ouderen eerst alleen hulp nodig bij het douchen, dan is dat nu bijvoorbeeld ook bij het uit bed komen en het innemen van de medicijnen.” Dinar spreekt namens een groep van vijftig bezorgde wijkverpleegkundigen en zorgaanbieders.

Zorgplicht verzaakt

Hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen concludeert in de Telegraaf dat mensen nu niet de zorg krijgen waarop ze recht hebben. “Hiermee verzaken zorgverzekeraars hun zorgplicht.”

Zelfredzaamheid flink overschat

Zorgverzekeraars zetten meer en meer inop zelfredzaamheid, mantelzorgers en digitale zorg. Hans Buijing, directeur van brancheorganisatie Zorgthuisnl: “Wij weten dat zelfredzaamheid vaak flink wordt overschat. Ook gaan verzekeraars geregeld uit van de inzet van mantelzorgers die er lang niet altijd zijn.” Dit alles leidt volgens Buijing soms tot onverantwoorde situaties.

De rechter is heel duidelijk

Advocaat Koen Mous vertegenwoordigt zorgaanbieders in rechtszaken tegen zorgverzekeraars en won tot nu toe elke zaak. “De rechter is heel duidelijk: het medische oordeel over hoeveel zorg iemand nodig heeft, ligt bij de professional. Niet bij de zorgverzekeraar.”

Niet meer maar mínder zorg thuis

Zorgeconoom Wim Groot zegt: “De politiek heeft besloten de wijkverpleging de komende jaren steeds belangrijker te maken. Daarin moet dan ook naar behoren worden geïnvesteerd. Of er moet eerlijk worden verteld dat het niet ’meer zorg thuis’ is, zoals de minister steeds vertelt, maar juist minder.”

Meningen en aannames

Zorgverzekeraars Nederland wil volgens de Telegraaf niet reageren op wat zij ’meningen en aannames’ noemt.