Noodgedwongen meer voor elkaar zorgen

De personeelstekorten in de zorg lopen de komende jaren zo hard op dat in 2034 ruim een zesde van alle zorg niet meer kan worden geleverd. Dit blijkt volgens de telegraaf uit berekeningen van onderzoeksinstituut ABF Research in opdracht van werkgeversorganisatie in de zorg Regioplus.

Uit het onderzoek blijkt dat, als er niets verandert, de zorg in 2034 kampt met een tekort aan zo’n 385.900 professionals. Dat is ongeveer twintig procent van de arbeidsvraag. Dit betekent over acht jaar bijvoorbeeld een tekort aan 47.000 verpleeghuisplekken en ruim 100.000 mensen zitten zonder thuiszorg.

Wat kan iemand zelf nog

Volgens Regioplus-bestuurder Jelle Boonstra zullen we de komende jaren meer voor elkaar moeten zorgen, zegt hij in de Telegraaf. Alleen in het uiterste geval is er nog professionele hulp beschikbaar. Om zoveel mogelijk mensen in de zorg te kunnen blijven helpen, zullen professionals volgens hem steeds vaker moeten vragen wat iemand zelf nog kan of kan aanleren. “Door anders te werk te gaan en bijvoorbeeld in te zetten op nieuwe technologie kunnen we veel doen”, zegt hij. ,

Onplezierige boodschap

“Hoe het kabinet hiermee omgaat, is onverantwoord”, stelt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University, in de Telegraaf. Zorgminister Fleur Agema doet volgens hem alsof het allemaal wel goed komt en ”lijkt  weinig zin te hebben de onplezierige boodschap uit te dragen dat we noodgedwongen meer voor elkaar zullen moeten gaan zorgen.” Maar juist nu is die eerlijkheid belangrijk volgens hem. ,”Er is veel meer nodig dan alleen AI om dit op te lossen”, zegt hij. Hij noemt bijvoorbeeld het aantrekken van arbeidskrachten uit het buitenland. Alleen ziet het kabinet dat volgens hem niet zitten. Verder zou er meer moeten worden ingezet op preventie. “Als minder mensen ziek zijn, is minder zorg nodig.”