Niet zomaar woonvorm starten
Allerlei kleinschalige woonvormen spelen in op een enorme behoefte aan een veilige woonomgeving voor ouderen.
Hoe de zorg daar geregeld is, is niet overal even duidelijk. Zowel huisartsen als specialisten ouderengeneeskunde worden hier steeds vaker mee geconfronteerd. Dat schrijft voorzitter Jacqueline de Groot van Verenso (beroepsvereniging specialisten ouderengeneeskundigen) in Medisch Contact.
Grote tevredenheid, maar ook vragen
Aan de buitenkant zien de woonhuizen er prachtig uit en de tevredenheid is hoog, vanwege het lekkere eten en de mooie woonomgeving, maar doorvragen naar welke professionals er werken, is volgens De Groot echt nodig. “Niet iedereen zou zomaar een woonvorm moeten kunnen starten.” Samen met de huisartsen zetten de specialisten ouderengeneeskunde zich in om de randvoorwaarden landelijk geregeld te krijgen.
Welke kwaliteit is haalbaar
“Wij herkennen de zorgen niet alleen voor de woonhuizen, maar ook voor de kwetsbaren met een Wlz-indicatie thuis”, schrijft de voorzitter van de specialisten ouderengeneeskunde in Medisch Contact. “Daar is dan misschien duidelijk dat de huisarts verantwoordelijk is voor de medische basiszorg, maar is het maar de vraag hoe lang iemand moet wachten op een plek. Dus eigenlijk nog de zorg niet krijgt die nodig is. Welke kwaliteit van zorg willen we uiteindelijk met elkaar leveren? En is dat haalbaar?”