Niet alleen maar specialisten in het ziekenhuis
Veel patiënten zijn gebaat bij een generalist die de regie over hun zorg voert: de ziekenhuisarts.
Dat betogen Nicole Goossens (verenigingsmanager Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde) en Margot van Ingen-Stokbroekx (ziekenhuisarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis) in NRC.
Meerdere aandoeningen
Een patiënt is meer dan één orgaan, en heeft soms meerdere aandoeningen. Zeker de ouder wordende patiënt. En hoe frustrerend is het om als opgenomen patiënt steeds maar weer op de komst van een andere specialist te moeten wachten? De longarts is druk op de poli, de arts van cardiologie moet nog even met zijn supervisor overleggen en de internist heeft het te druk op de Spoedeisende Hulp.
Tussen wal en schip
Ondertussen valt de patiënt tussen wal en schip en ligt daar maar te wachten in een duur ziekenhuisbed. Tussen rennende verpleging, die het veel te druk heeft door personeelstekort, en ervan baalt dat er niet wat meer tijd en aandacht is voor de patiënten.
Aanspreekpunt voor alle betrokkenen
Inmiddels zijn er bijna 70 ziekenhuisartsen werkzaam in Nederland. De ziekenhuisarts heeft op deze afdelingen de regie, en is het aanspreekpunt voor alle betrokkenen. Het beleid wordt samen met de verschillende medisch specialisten (internisten, cardiologen, geriaters en longartsen), verpleging en paramedici gemaakt. Voor alle partijen rondom deze patiënten is dit voordelig, aldus het opinjiestuk in NRC.
Voorbereiden op volgende zorgcrisis
We moeten ons volgens Goossens en Van Ingen-Stokbroekx inzetten op kwaliteit én ons voorbereiden op de oudere, multi-morbide patiënt. “Corona is op weg naar de uitgang. Wat ons wacht is een volgende zorgcrisis: die van een zorginfarct door vergrijzing aan de ene kant en tekort aan personeel aan de andere kant. Dit maakt het noodzaak om onze artsen strategisch op te leiden en in te zetten. En te zorgen dat vooral de basiszorg in ziekenhuizen op niveau blijft.