Niemand is verplicht om Wmo aan te vragen

Ouderen die bij de gemeente Landgraaf aankloppen voor huishoudelijke hulp, een traplift of een scootmobiel, moeten voortaan in sommige gevallen naar de fysiotherapeut voor een trainingsprogramma. Dit besluit van Landgraaf stuitte op veel kritiek, aldus dagblad  Limburger.

Ouderen die vanaf 1 mei een beroep willen doen op de Wmo voeren zoals gebruikelijk een keukentafelgesprek met een minimaal hbo-opgeleide wijkteammanager, legt wethouder Alex Schiffelers uit. Als die inschat dat iemand nog trainbaar is, dan zet de gemeente in op preventie door training in plaats van op Wmo-hulp.

Wijkteammedewerker laatste woord

Een fysiotherapeut van HRC Powerfull Aging, het bedrijf achter ‘Krachtig ouder worden’, beoordeelt tijdens een fysieke test of iemand het programma van veertien weken goed kan doorlopen. “De wijkteammedewerker van de gemeente heeft in alle gevallen het laatste woord. Niet HRC. De lat ligt hoog, er wordt kritisch gekeken.” Bovendien zou het onverstandig zijn van HRC om deelnemers aan te nemen die niet geschikt zijn voor het programma. Als achteraf blijkt dat de helft uitvalt, zal het enthousiasme bij de gemeente snel verdwijnen.

Geen sprake van dwang

Van dwang is geen sprake, zegt wethouder Schiffelers in de Limburger. “Het blijft een keuze. Niemand is verplicht om Wmo aan te vragen.” Mensen kunnen ook zelf een hulp in de huishouding inhuren of een scootmobiel kopen. “Wanneer je het als een keuze zou aanbieden – trainen om fitter te worden of toch meteen de huishoudelijke hulp – dan kiezen mensen voor dat laatste. Maar het is geen winkel, van ‘doe mij maar een portie hulp bij het huishouden’.”