Naar andere manieren om Alzheimer aan te pakken
Volgens een studie die maandag is gepubliceerd in het vakblad Nature Medicine, waarover Trouw schrijft ,ruimen de twee middelen, gantenerumab en solanezumab, de kenmerkende eiwitten op die zich ophopen in de hersenen van alzheimerpatiënten. Maar de patiënten zelf werden er niet beter van: hun geheugen ging nog net zo hard achteruit.
Doodlopende weg
Het is nu wel duidelijk dat we met deze middelen op een doodlopende weg zitten, reageert Edo Richard, hoogleraar neurologie aan het Radboudumc. Die conclusie trok hij dit voorjaar al toen hij met twee collega’s alle onderzoeken naar dergelijke middelen op een rij zette. Niettemin keurde twee weken geleden de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA een vergelijkbaar middel, aducanumab, goed voor de markt. Onbegrijpelijk, vindt Richard.
Gezondere leefstijl
Het wordt tijd om andere wegen in te slaan, zegt Richard in Trouw, om te investeren in andere manieren om de ziekte aan te pakken. “In een gezondere leefstijl bijvoorbeeld. Hoge bloeddruk is een erkende risicofactor voor alzheimer. Ik zeg niet dat dat dé oplossing is, daarvoor is de ziekte veel te complex. Maar vergeleken met deze middelen is het een goedkope oplossing. En als we daar op grote schaal op inzetten, zouden we op bevolkingsniveau weleens een relevant resultaat kunnen bereiken.”