Minister Helder brengt een nare boodschap
“Ouderen leren dan weer dingen te doen die ze door een ongeluk of dementie niet meer kunnen.” Hoe stelt de minister zich dat voor, vraagt een 85-plusser zich af. Het is een nare en onzekere boodschap, aldus een lezer van Trouw .De krant publiceert een aantal reacties op de uitspraken van minister Conny Helder, die ouderen oproep zelf hun zorgplan te maken.
Politieke onwil
-“De belangrijkste reden is niet het groeiend aantal ouderen, maar politieke onwil om de hoogste inkomens extra te belasten.”
Totaalpakket
-“Het zou mooi zijn als de regering komt met een totaalpakket (Deltaplan Zorg & Zorgpreventie) met middelen, zoals tijdelijke woning op eigen erf, kangoeroewoning, inwonen zonder korting op uitkering, zorgverlof voor mantelzorgers, financiële stimulans voor gezonde levensstijl, een verbod op pesticiden (zie de relatie met Parkinson), en legaliseren en faciliteren van (hulp bij) levensbeëindiging.”
Afronding
-“Ik ga mijn zorgplan afronden met de behoefte aan legale hulp bij zelfdoding.”
Eén zorgaanbieder
-“Een andere inrichting van zorg kan veel besparen, schrijft een oud-huisarts. Stop de minutenregistratie. Richt per gebied goede wijkzorg in met één zorgaanbieder. Effectief overleg tussen wijkverpleegkundige en huisarts wordt zo weer mogelijk.”
Ouderen afgeschreven
-“Hoe moet je een zorgplan maken als je geen familie meer hebt, geen kinderen en van buren ook niets hoeft te verwachten? Met AOW en pensioen kom je niet verder. Ik kom tot de conclusie dat de minister ouderen afschrijft.”
Zorgklem
-“Ik kan het geregel voor voorzieningen overlaten aan een uitstekende casemanager en tijd overhouden om mooie herinneringen met mijn ouders (89 en 90) te maken. Maar er blijft genoeg zorg over. Als de thuiszorg uitvalt, mag ik aan de bak. Ik werk ‘maar’ 24 uur in de week betaald, dat volgens een andere minister meer moet worden. En ik doe het nodige op school van mijn dochter, vanwege het tekort aan onderwijspersoneel, dankzij weer een andere minister.”
Mijn zorgplan
-“Dit is mijn zorgplan als 73-jarige. Mijn visie is dat ik zoveel mogelijk onafhankelijk wil zijn, geen gebruik hoef te maken van goedbedoelende vrijwilligers. Mijn doel is een leven dat bij mij past, ondanks (toekomstige) beperkingen. De procedure: pluk de dag en benut je mogelijkheden. De evaluatie: als mijn doel niet meer te behalen is, gun mij een milde dood.”