Minder personeel in verpleeghuizen

De zorg voor ouderen in een verpleeghuis komt in de knel doordat het kabinet wil korten op het aantal mensen dat er werkt. Oppositiepartijen willen dat het plan van tafel gaat.

Het nieuwe kabinet wacht volgens het AD ook op dit punt vandaag een pittig debat met de Tweede Kamer over de regeringsplannen voor de komende jaren. Er geldt in de verpleeghuizen nu een minimale personeelsbezetting op afdelingen. Zo is de afspraak dat er twee verzorgenden zijn als een bewoner intensieve zorg nodig heeft, zoals hulp bij het douchen.

Slechtere zorg

In het regeerakkoord staat dat die personeelsnorm onhoudbaar is. Nu al hebben verpleeghuizen moeite om voldoende personeel te vinden en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. Het loslaten van de norm levert een besparing van 400 miljoen euro op.

Het Centraal Planbureau waarschuwt echter dat bewoners van een verpleeghuis door die ingreep minder en slechtere zorg krijgen. Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema leidt de ingreep ertoe dat ‘meer mensen in hun luier blijven liggen’.

Strengere normen

Aan het eind van het kabinet- Rutte II kwamen er strengere normen voor de kwaliteit van verpleeghuiszorg. Dat kostte 2 miljard euro extra per jaar. Maar tehuizen hebben volgens het AD amper aan de personeelsnorm kunnen voldoen en komen zo’n 30.000 werknemers tekort. Tegelijkertijd stijgt het aantal ouderen dat verpleeghuishulp nodig heeft: in 2040 zijn dat er naar schatting 120.000 meer dan nu. Het kabinet wil dat oplossen door ouderen langer thuis te laten wonen met hulp van technische hulpmiddelen. Ook wordt de drempel hoger voor toelating tot verpleeghuiszorg.