Met en voor elkaar gaan zorgen

De Sociaal-Economische Raad oriënteert zich op een advies over houdbare ouderenzorg, om daarmee een bijdrage te leveren aan de toekomstbestendigheid ervan.

“Want die is wankel. Als we zo doorgaan loopt het, gezien de problemen die er nu zijn, spaak”, zegt Anneke Sipkens, directeur van ouderenbond ANBO, in SERmagazine.

Ander mensbeeld

Om de enorme krapte op de arbeidsmarkt van ouderenzorg op te lossen moet je volgens Sipkens enerzijds de zorgvraag van ouderen verkleinen, door bijvoorbeeld te investeren in wijkwelzijnswerk. Anderzijds moet je het werk in de ouderenzorg aantrekkelijker maken. “Dit betekent: als management uitgaan van een ander mensbeeld. De verzorgende laten kijken naar wat een oudere nodig heeft, in plaats van hem of haar bezig te laten zijn met formulieren invullen, en een enorme urenregistratie.”

Zorgtaken voor werkenden

“Het werk dat de mantelzorgers verzetten is geweldig”, zegt Sipkens in SERmagazine. “Maar helaas weten we ook dat deze groep zelf vergrijst, krimpt en overbelast raakt. En dat we moeten kijken naar andere mensen die hun werk overnemen. Wat ANBO betreft zou de groeiende groep vitale ouderen met en voor elkaar kunnen gaan zorgen, waarbij ik denk aan eenvoudige welzijnsactiviteiten. En misschien is het een oplossing dat werkenden in Nederland bij wet de mogelijkheid krijgen voor zorgtaken aan ouderen. Een paar uur per week bijvoorbeeld.”

Terugkeer verzorgingshuis

In SERmagazine geeft ook Erik Dierink, verpleegkundig specialist Trivium Meulenbelt Zorg, zijn visie: “Ik werk nu dertig jaar in de ouderenzorg en helder is dat mensen redelijke verstarren als ze ouder worden. Ze willen uiteindelijk misschien dan toch verhuizen, ‘maar wat is dan het alternatief?’ Een andere woonomgeving, een andere woonvorm… zo gemakkelijk gaat dat niet.” Dierink is voorstander van de terugkeer van het verzorgingshuis, waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en waar voorzieningen in kunnen worden ondergebracht.

Zeven obstakels ouderenzorg

SERmagazine beschrijft met de ANBO-directeur en de verpleegkundig specialist zeven obstakels  in de ouderenzorg : 1. Tekort aan welzijnswerk in de wijk; 2. Preventie kan beter; 3. Krapte op de arbeidsmarkt; 4. Regeldruk is te groot; 5. Mantelzorg overbelast en vergrijzend; 6. Tekort aan seniorenwoningen; 7. Gebrek aan aandacht voor levensvragen.