Meerderheid leeft tot einde zelfstandig

 

In de oratie van hoogleraar Hein van Hout staat het perfectioneren van de ouderenzorg centraal, aldus een artikel in Huisarts & Wetenschap.

Enerzijds door efficiënt gebruik van beslisondersteuning. Anderzijds door betere organisatie van zorg. Dit kan helpen kwetsbare ouderen eerder op het spoor te komen, zodat ze de juiste zorg krijgen en zorgcrises vermeden worden.

Tussen droom en werkelijkheid

Hein van Hout is sinds 2019 aan de VU hoogleraar ‘Zorg voor Ouderen met een Kwetsbare Gezondheid in de eerste lijn.’ Van Hout gaf zijn oratie de titel: ‘Zorg voor ouderen, tussen droom en werkelijkheid.’ De werkelijkheid en de droom gaan voor hem hand in hand. In zijn oratie noemt hij zijn opa die gezond oud werd in een kleine gemeenschap. ‘Op zijn negentigste hakte hij nog bomen. Hij woonde in bij een dochter en een zoon. Hoewel hij vergeetachtig werd, is hem een lange periode van afhankelijkheid bespaard gebleven.’

Relatief zelfstandig en gezond

Ouderen en hun verzorgers dromen van zo’n scenario, waarin ouderen tot kort voor hun dood relatief zelfstandig en gezond leven. De praktijk blijkt weerbarstig, aldus Van Hout in H & W. ‘Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je cognitief achteruitgaat. Boven de 90 jaar wordt zo’n 30 tot 40% van de ouderen als gevolg van dementie afhankelijk van zorg. Dat is overigens nog steeds de minderheid. Hoewel 9 van de 10 ouderen sterft met minstens 1 aandoening onder de leden, lukt het de meerderheid dus tot aan hun dood zelfstandig te leven.’

Dromen van blue zones

Stel, schrijft H & W: iedere Nederlandse regio ontwikkelt een goede visie op de ouderenzorg en voert deze succesvol uit. Wat meer kan Van Hout zich dan nog wensen? Stiekem droomt hij van blue zones. Plekken op de wereld waar mensen van nature gezond oud worden, zoals Sardinië, Okinawa in Japan of de wijk Lima Loma in Los Angeles. Bewoners van blue zones worden gezonder oud door een combinatie van een gezonde leefstijl en sociale betrokkenheid.

Bloeizone van Bakkeveen

In Bakkeveen zette een huisartsenpraktijk het project Bloeizone op, waar volgens de principes van de blue zones sterk ingezet wordt op leefstijl, sociale betrokkenheid en betekenis­volle bezigheden voor ouderen. De eerste stappen naar het creëren van blue zones lijken daarmee gezet.