Meer steun na medische missers helpt

Zeven ziekenhuizen werkten mee aan een proef om slachtoffers van medische fouten een ondersteuner aan te bieden. Dat werkt, blijkt volgens Trouw in de praktijk. Op slachtoffers van medische missers komt vaak een hoop af: juridisch gedoe, een slechtere gezondheid plus psychische en emotionele problemen. Bij wijze van proef koppelden zeven ziekenhuizen gedupeerden daarom aan een onafhankelijke begeleider van Slachtofferhulp Nederland: hulpverleners die in actie komen na een ongeval of misdrijf.

Ondersteuning

Ook wie getroffen wordt door een fout in het ziekenhuis, heeft baat bij dit type hulp, zo blijkt volgens Trouw uit een onafhankelijke evaluatie van de proef, die vandaag verschijnt. Ook de NOS bericht hierover. Jaarlijks worden in Nederland tienduizenden mensen slachtoffer van een medische fout, zo stellen de onderzoekers van Bureau Beke. In ongeveer duizend gevallen per jaar leidt dat tot ernstige gezondheidsschade of overlijden. De ziekenhuizen boden de ondersteuning aan bij 153 mensen die het slachtoffer waren van medische fouten in deze ernstigste categorie, of hun nabestaanden. Van dat aanbod hebben 47 mensen gebruikgemaakt.

Slachtofferhulp

Trouw publiceert het verhaal van nabestaanden van een 79-jarige man die overleed als gevolg van een onopgemerkte bloedprop. Via het ziekenhuis, participant in een proef van het Fonds Slachtofferhulp, kreeg de familie een onafhankelijk ondersteuner van Slachtofferhulp Nederland. Samen met deze casemanager zocht de zoon naar mogelijkheden om zijn moeder, die zelfstandig woont, op gang te helpen. “Zij stond er na 51 jaar huwelijk opeens alleen voor. Het in je eentje moeten redden, na zo’n traumatische ervaring en op die leeftijd, is opeens een totaal ander uitgangspunt.”