Meer generalistische dokters nodig

Nederland kampt met een hardnekkig tekort aan artsen die buiten het ziekenhuis actief zijn, zoals huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde. Jonge dokters zijn er genoeg, schrijft het FD, maar die zijn moeilijk te verleiden tot een meer maatschappelijke loopbaan. Daar zijn ze juist steeds harder nodig, nu veel zorgbeleid erop gericht is mensen zoveel mogelijk thuis of dicht bij huis te helpen.

De eerste resultaten van het Actieplan artsentekort, dat vorig jaar werd gepresenteerd, zijn zichtbaar. Maar er is meer nodig, zegt de stichting SBOH, de werkgever van 3500 niet-ziekenhuisartsen in opleiding en financier van die opleidingen.

De instroom van afgestudeerde dokters in vervolgopleidingen sluit slecht aan op de toekomstige inrichting van de Nederlandse zorg, zegt SBOH-voorzitter Marlies Telgenkamp in het FD: ‘Voor de zorg van morgen hebben we generalisten harder nodig dan supergespecialiseerde artsen.’ Bij alle richtingen is sprake van krapte, terwijl lang niet alle beschikbare opleidingsplekken gevuld zijn. Bij de huisartsen is een kwart onbezet, wat neerkomt op een geraamd tekort van vierhonderd nieuwe dokters per jaar.