Meer aandacht voor delier
Verwarring, vergeetachtigheid en onvoorspelbaar gedrag: iemand met een delier kan van het ene op het andere moment een heel ander persoon lijken te zijn geworden. Wat is een delier precies, en waarom treft het vooral ouderen? Internist-geriater Barbara van Munster en wijkverpleegkundige Olga van der Poel geven uitleg in het AD.
Naar schatting krijgt ongeveer 20 procent van de ouderen die fysiek ziek zijn een delier, aldus Van Munster in het AD: “Dat is veel, maar het was eerst nog meer, zo’n 30 procent. De laatste jaren is er meer aandacht voor het delier. Die daling in het aantal patiënten is te danken aan richtlijnen die ziekenhuizen en zorginstellingen nu hebben om te weten welke patiënten risico lopen en te voorkomen dat ze een delier krijgen.”
Restverschijnselen
Een delier kan enkele uren of een paar dagen duren, maar het komt ook voor dat patiënten er weken in zitten. “De symptomen zwakken meestal wel af als de onderliggende lichamelijke oorzaak is gevonden en wordt behandeld”, zegt Van der Poel, die meewerkte aan het opstellen van de richtlijn van beroepsvereniging V&VN over delier. “Na een paar dagen wordt het gedrag meestal minder heftig. Dan heb je nog te maken met restverschijnselen, maar is iemand niet helemaal meer van de wereld af.’’
Angstig
In tegenstelling tot patiënten met dementie, hebben patiënten met een delier volgens Van der Poel vaak wel het besef dat het niet goed met hen gaat, aldus het AD. Ze weten het ergens wel, maar kunnen er ook niets aan doen. Dat kan angstig maken. Het kan voor naasten moeilijk zijn om hun dierbare zo mee te maken, weet Van der Poel: Onderschat dan niet hoe belangrijk het is dat je er simpelweg voor diegene bent.