Mantelzorgprogramma in ziekenhuis

Na een ingrijpende operatie volgt een meestal intensieve herstelperiode. In het ziekenhuis, maar vooral thuis. Vaak neemt een mantelzorger dan de zorg op zich. Dat kan behoorlijk pittig zijn. Zeker zonder voorbereiding.

Dat kan anders, vonden chirurg Els Nieveen van Dijkum en verpleegkundig onderzoekers Anne Eskes en Selma Musters van Amsterdam UMC Met een mantelzorgprogramma in het ziekenhuis willen zij ervoor zorgen dat de mantelzorger wél weet waar hij aan toe is.

Dag en nacht

Het uitgangspunt van het programma is dat de mantelzorger wordt gezien als onderdeel van het zorgteam. Dat betekent dat de mantelzorger de eerste vijf dagen na de operatie bij de patiënt in het ziekenhuis blijft. Het liefst dag en nacht. Ook draait de mantelzorger mee in de zorg.

Mantelzorg-app

Nieuw in het onderzoek is de mantelzorg-app. “Die begeleidt de mantelzorger als het ware door de hele opname. Met instructies en bijvoorbeeld een dagboek. Zo kunnen we ook goed in kaart brengen wat de mantelzorger op een dag doet.”

Minder gestrest

Een van de zorgen was of het programma te zwaar zou zijn voor een mantelzorger. “Maar van mantelzorgers horen we juist dat ze blij zijn dat ze niet thuis zitten. Dat ze minder gestrest zijn, doordat ze precies weten wat er speelt.” Ook patiënten zijn minder gestrest. Ze slapen veel beter als hun partner of naaste er is. Voor de artsen is het even wennen, maar het contact met de mantelzorgers vinden ze fijn. “De sfeer is anders. Rustiger.”

Dit is de toekomst

Verwachting in Amsterdam UMC is dat een programma als dit de toekomst heeft. “Patiënten en naasten willen meedoen en meebeslissen. En zorgverleners staan hier steeds meer voor open.” Ook andere ziekenhuizen volgen het voorbeeld. “Terwijl we nog in een onderzoeksfase zitten.”