Mantelzorger moet meer ruimte krijgen

Werkgevers moeten meer aandacht geven aan het groeiende aantal mantelzorgers in ons land. Zo niet, dan leidt dat tot meer verzuim en uitval op de toch al krappe arbeidsmarkt. Dat concluderen volgens Het Parool onderzoekers van ABN Amro.

Het aantal mantelzorgers dat een baan heeft stijgt van 1,8 miljoen nu naar 2,1 miljoen in 2040. De mantelzorg die zij moeten leveren wordt volgens de onderzoekers van ABN Amro bovendien intensiever, omdat ouderen – bij werkenden gaat het vaak om één of beide ouders – langer thuis wonen en er per hulpbehoevende straks minder mantelzorgers beschikbaar zijn dan nu: drie in plaats van vijf. En dan is er nog het personeelstekort in de zorg, dat de komende jaren eerder zal stijgen dan dalen.

Minder publieke sector

“Natuurlijk kun je dat deels opvangen door innovatie en andere manieren van werken,” zegt David Bolscher, gezondheidseconoom bij ABN Amro. In Het Parool. “Maar we moeten in Nederland ook langzaam gewend raken aan het idee dat minder zorg door de publieke sector wordt aangeboden dan we gewend zijn. En dat er dus meer op het bordje van mensen zelf terechtkomt. Dat hoeft niet heel erg te zijn, als ze er maar ruimte voor hebben, bijvoorbeeld in combinatie met hun werk.”

Flexibel opstellen

Werkgevers zullen hier rekening mee moeten houden, stelt Bolscher in Het Parool. “Personeelskrapte is in heel veel sectoren een probleem. Dus wil je als werkgever je personeel behouden, dan zul je je flexibel moeten opstellen.” ABN Amro noemt flexibele roosters, een zorgverlofregeling en meer waardering als opties waarmee werknemers geholpen zouden zijn. De Sociaal Economische Raad pleitte eerder deze maand voor een nieuw verlofstelsel, waarin onder meer het recht op mantelzorgverlof in de wet wordt vastgelegd. Volgens Bolscher is dat een goede eerste stap.