Mantelzorger meer taken, minder waardering
De jaarlijkse waardering van mantelzorgers zoals een geldbedrag of cadeaubon daalt. Ook ontvangen mantelzorgers in 10% van de gemeenten geen individuele mantelzorgwaardering meer.
Zonder inzet van de nieuw gekozen gemeenteraadsleden verwacht MantelzorgNL dat de jaarlijkse waardering voor mantelzorgers over 10 jaar niet meer zal bestaan. “Dit is tegenstrijdig in een tijd dat er juist steeds meer op mantelzorgers wordt geleund.”
Onderzoek MantelzorgNL
MantelzorgNL onderzocht hoe gemeenten in 2021 mantelzorgers waarderen. Door dit onderzoek te vergelijken met eenzelfde onderzoek uit 2019, worden de verschillen zichtbaar. De helft van de gemeenten waardeert op dit moment mantelzorgers met een waardebon of cadeaupas. De gemiddelde waarde daarvan is nog maar €61,-. De overstap van een geldbedrag naar een bon betekent vaak een besparing voor de gemeente, met een gemiddelde daling van €60,-.
1,5 miljard uur zorg
AD en Trouw berichten uitvoerig over het onderzoek van MantelzorgNL. Veel mantelzorgers hechten grote waarde aan een waardering”, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL. “Het geeft hen het gevoel dat ze gezien worden. Wat zij doen, heeft enorme waarde voor de samenleving. In Nederland zijn vijf miljoen mantelzorgers. Zij leveren samen 1,5 miljard uur zorg. Als die door professionele krachten moet worden geleverd, zou dat zo’n 40 miljard euro kosten.”
Dat kan familie toch wel doen?
MantelzorgNL ziet nu al dat mensen minder uren zorg krijgen. “Kregen ze eerst bijvoorbeeld vier uur per week huishoudelijke hulp, nu nog maar twee uur. ‘Uw zoon of dochter kan dat toch wel doen?’, zegt de gemeente dan. Zo worden steeds meer taken bij de mantelzorger gelegd, terwijl de waardering minder wordt.”