Luisterend oor voor alle piekeraars

Het zijn geen gemakkelijke tijden. Eerst corona, toen Oekraïne, mega-inflatie en woningnood. Genoeg om je zorgen over te maken. Dat merken ze volgens AD Rotterdams Dagblad  in Rotterdam bij het Centrum voor Levensvragen, waar het almaar drukker wordt. Stap er als oudere piekeraar binnen en wat blijkt? Er zijn tal van mensen die je helpen je ‘pijn’ te verzachten. “Zweverig? Het werkt.”

Het afgelopen jaar telde projectleider Anne Stael bijna 1500 inzetten, een paar honderd meer dan in 2021. ‘Afnemende gezondheid’ en zorgen om ‘relaties’ staan bovenaan de piekerlijst. Er zijn veel aanmeldingen voor rouwgroepen. Het centrum kan een beroep doen op 28 geestelijk verzorgers. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers.

Geestelijk verzorger op bezoek

Is een geestelijk verzorger in een verzorgingstehuis direct beschikbaar, aldus AD Rotterdams Dagblad, dat is niet het geval voor al die ouderen die zelfstandig wonen. “Voor hen is niks geregeld. Je kunt soms iets aan je buurvrouw kwijt of aan je dochter. Maar die zijn er niet altijd. Of ouderen willen hun naasten niet belasten met hun zorgen. Daarvoor zijn wij. Bel je ons, dan staat er volgende week een geestelijk verzorger bij je aan de deur.”

Waarom sta ik nog op?

De projectleider noemt in AD Rotterdams Dagblad als voorbeeld de palliatieve zorg, voor de laatste levensfase. “Mensen kunnen zich schuldig voelen over hoe hun leven is verlopen, bang zijn voor de dood, religieuze angsten hebben, zingeving zoeken: waarom sta ik nog op? Of er zijn ruzies op te lossen. De professionals die werken in de zorg en welzijn zien de problemen bij de mensen thuis en verwijzen naar ons.”