Logeerhuis pioniert met respijtzorg
Een logeerhuis voor zorgbehoevende ouderen is een prachtig samenwerkingsproject dat alleen kans van slagen heeft met financiering vanuit de verschillende domeinen. En een enorme dosis creativiteit, schrijft Zorgvisie. Initiatiefnemer Marjoleine van den Broek: ‘We vangen hier alles met elkaar op.’
Middenin Noord Hollands Wormerland staat een voormalige boerderij met de naam ‘Het Buitenhuis’. Rondom de schaapjes in de wei, binnen zeven appartementen voor respijtzorg. Hier vinden cliënten een logeerplek zodat hun mantelzorgers even vrijaf kunnen nemen en daardoor langer voor hun naaste kunnen zorgen. Eind maart is de gemiddelde bezetting van de zeven appartementen 35 procent. De logeerperiode varieert van een nacht tot drie en een halve week.
Concepthouder
Begin 2021 startten de partijen met de uitwerking van het idee: zeven gemeenten, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, Marjoleine van den Broek als concepthouder en de Zorgcirkel als zorgpartij. Van den Broek zegt in Zorgvisie: ‘De gemeenten wilden dit heel graag onderbrengen bij een zorgaanbieder, omdat de financiële afspraken daar beter mee zijn te maken. En vanwege de zorgcontracten die er al zijn.’
Wmo-tarieven omhoog
Financieel was dat niet haalbaar. De gemeenten schoten te hulp en zorgden voor een structurele verhoging van de Wmo-tarieven. Bovendien gaven ze een garantstelling af voor het eerste jaar. Door deze voorfinanciering is het nu zelfs mogelijk om cliënten te ontvangen en achteraf de Wmo-indicatie te borgen.
Personeel
De locatie draait op vijf verzorgenden op niveau twee (‘helpende plus’) en vrijwilligers. Van den Broek is sinds het begin dagelijks aanwezig om vragen te beantwoorden en mee te werken. ’s Nachts is er een student aanwezig die slaapwacht heeft en hulp kan inroepen indien nodig. Nachtzorg is dus nog niet mogelijk, maar wellicht in de toekomst wel. Als de zorgvraag van een van de gasten meer deskundigheid vereist, wordt ambulante thuiszorg ingevlogen.