Lessen uit de pandemie

“Thuiswonende ouderen waren een vergeten groep tijdens de coronapandemie. De nadruk lag op infectiepreventie en de acute zorg. De andere zorg werd buitenspel gezet.”

Bij Hanzehogeschool Groningen wordt nagegaan welke lessen we kunnen we trekken voor toekomstige pandemieën of zorggerelateerde ontwikkelingen? “In de communicatie moet meer de boodschap naar voren komen: blijf actief”, zegt lector Hans Hobbelen. “De enige boodschap die werd verspreid ging over preventiemaatregelen zoals niezen in je elleboog, afstand houden en dergelijke. Fit blijven is zeker zo belangrijk. Zorg als overheid daarom ook voor flexibiliteit in de maatregelen. Laat activiteiten doorgaan, natuurlijk wel aangepast aan de maatregelen.”

Geen rode draad

Uit de interviews die gehouden zijn voor het onderzoek bij de Hanzehogeschool , is moeilijk een rode draad vast te stellen in hoe ouderen de pandemie en de daarbij behorende maatregelen hebben ervaren, zegt onderzoeker Djoeke Besselink. “De rode draad is dat er geen rode draad is. Je merkt dat de beleving van ouderen tijdens de pandemie verworteld is met de levenservaringen van voor de pandemie.”

Geen homogene groep

Eén van de belangrijkste lessen is dat de ouderen geen homogene groep zijn en de diversiteit wordt de komende jaren alleen maar groter, stelt Hobbelen. “Het is enorm belangrijk om maatwerk te leveren in de ouderenzorg. Beleidsmakers hebben de neiging om alles compleet plat te slaan door te zeggen: iedere oudere wil graag langer thuis blijven wonen. Dat is helemaal niet waar, iedere oudere wil gezond ouder worden. Wat daarvoor nodig is, of welke hulp je kunt krijgen als oudere, is belangrijk. Dat zagen we tijdens de pandemie ook. Het gevoel van autonomie is heel belangrijk voor ouderen, ook al ben je kwetsbaar of afhankelijk van zorg.”