Langer thuis? Niet voor iedereen haalbaar

Kwetsbare ouderen worden vergeten in de plannen van het kabinet voor de langdurige ouderenzorg, meent de Raad voor Ouderen volgens Trouw. “Zelf je zorg regelen, is echt niet eenvoudig.”

“Het plan om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen; dáár kan je niet tegen zijn”, zegt Marie-Jeanne Boltong over de kabinetsplannen voor de toekomst van de langdurige ouderenzorg. “Vooral vitale ouderen, of ouderen die redelijk gezond zijn, biedt dat perspectief. Maar je kan vraagtekens zetten bij wat het betekent voor mensen die minder vitaal zijn, en dan vooral de kwetsbare alleenstaanden, die geen netwerk hebben, en ouderen die niet digitaal vaardig zijn, weinig geld hebben of de taal onvoldoende spreken. Zij kunnen hun zorg en ondersteuning slecht regelen.”

Nu al veel knelpunten

Boltong weet waarover ze spreekt. Ze was voorzitter van een werkgroep van de in 2018 door het kabinet ingestelde Raad van Ouderen. Deze raad bracht afgelopen week een advies uit over de ouderenzorg van de toekomst, waarin de zorg vooral aan huis geleverd moet worden en ouderen veel ‘zelfregie’ krijgen. Een advies dat volgens Trouw ook haarscherp de huidige situatie van ouderenzorg in beeld brengt.

Zware gespecialiseerde zorg

En dan moet de inmiddels zo gevreesde dubbele vergrijzing nog toeslaan. Want in 2040 is ruim een op de vier Nederlanders 65-plus. Van hen is weer een derde ouder dan 80 jaar. De roep om zware, gespecialiseerde ouderenzorg zal de komende jaren dan ook enorm stijgen, blijkt uit diverse scenario’s.

Zware regeldruk en lage salarissen

Ondertussen kampt de ouderenzorg met grote personeelstekorten en heel weinig aanwas. De helft van de medewerkers verlaat binnen twee jaar na aantreden al weer de zorg, volgens Boltong onder meer door een combinatie van zware regeldruk en lage salarissen.

Vrijwilligers en nieuwkomers

Het rapport schetst volgens Trouw daarom ook een aantal mogelijkheden om dit op te vangen. Bijvoorbeeld door meer vrijwilligers – nu vooral vitale ouderen – in te schakelen maar ook door nieuwkomers, als gediplomeerde asielzoekers, sneller in te schakelen.

Gevalletje afschuiven

Geweldig, de Raad van Ouderen gaat het kabinet adviseren over huisvesting en zorg voor ouderen, reageert Joke van den Berg uit Ermelo in Trouw. Maar gaat het kabinet ook luisteren? Of wordt dit weer een gevalletje afschuiven van verantwoordelijkheid? Kwetsbare ouderen thuis laten wonen als zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, staat gelijk aan mishandeling.