Lang wachten in een welvarend land
Nederland dreigt verstopt te raken. De wachttijden voor essentiële zaken, van een woning tot een operatie, zijn lang en de gevolgen soms ingrijpend. Verslaggevers van NRC vroegen ruim honderd mensen in negen wijken wat zij daarvan merken.
De oorzaken van al dat wachten zijn diffuus: de zorg raakte verstopt tijdens de coronacrisis, toen er ook een schaarste aan bouwmaterialen ontstond, en in allerlei sectoren is een personeelstekort. Het valt NRC tijdens de gesprekken op dat mensen vooral wachten op zaken die essentieel zijn voor een goed – geen luxe – leven. Op woningen, scholing, en op zorg.
Kortademig op de bank
Bij een gezondheidscentrum in Almere zijn de wachttijden voor een afspraak met de huisarts meestal een week, zegt een 65-jarige vrouw tegen NRC. Haar man heeft de longziekte COPD, dus ze moeten regelmatig naar de dokter. “Dan zit m’n man kortademig op de bank, daar word ik nerveus van. Hij betaalt wel zorgkosten, en dan zo lang moeten wachten?”
De pijn is er altijd
Ook de specialistische zorg stokt. Een 64-jarige vrouw uit Tilburg heeft sinds december last van haar schouder. Ze moet geopereerd worden – er zit kalk op. Maar ze heeft pas eind deze maand haar eerste afspraak in het ziekenhuis. En dan is het weer wachten op de operatie. Ondertussen gaan er dagen voorbij waarop ze niets kan. “De pijn is er altijd.”
Ik hou mijn kop der veur
Een Drentse vertelt tegen NRC niet te mogen autorijden tot ze aan haar staar geopereerd is, maar ze wacht nu al maanden op de operatie, die ook nog eens werd uitgesteld omdat ze met corona in het ziekenhuis belandde. „Ik vind het wel lastig, want ik zie heel wazig. Maar ik hou mijn kop der veur. Ik ga gewoon door.”
Geef dan ook kans om te verhuizen
Een 61-jarige vrouw wacht op een ‘levensloopbestendige woning’. Ze wil voorkomen dat ze moet verhuizen als ze slechter ter been wordt. “Ik wacht al zeker een jaar. Als het nu gaat over het woningtekort dan zeggen ze altijd dat het aan ouderen ligt, maar geef die ouderen dan ook de kans om te verhuizen. Ik ga niet weg als ik geen onderdak heb, snap je?”