Laat gezonde ouderen mantelzorg bieden
Veertig jaar geleden mocht Huub Buijssen als vers afgestudeerde psychogerontoloog voor de provincie Noord-Brabant een beleidsnota schrijven over het toekomstige ouderenbeleid.
Een alarmerende conclusie ervan was dat de provincie liefst een kwart van de totale Nederlandse vergrijzing voor haar rekening zou nemen, schrijft Buijssen nu in de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant.
Twaalf kinderen, toch verpleeghuis
“Toen mijn moeder veertien jaar geleden dementie kreeg, hebben we dankzij de inzet van het hele ouderlijke gezin van twaalf kinderen, haar zeven jaar thuis kunnen verzorgen. Zo ging ik toen elk weekend van zaterdagavond tot zondagmiddag van Tilburg naar Limburg om op mijn moeder te passen. Maar uiteindelijk konden wij het zelfs niet meer bolwerken, en hebben we moeder te langen leste moeten laten opnemen in het verpleeghuis.”
Nog maar 1.9 kind om op terug te vallen
“It takes a village to care for a person with dementia.” De generatie Nederlandse ouderen die binnenkort hulpbehoevend wordt, heeft gemiddeld maar 1.9 kind om op terug te vallen merkt Buijssen in de Volkskrant op. En het vergrijsde Noord-Brabant (en Limburg) zit nog eens onder dat gemiddelde.
Gezonde 75-minners vragen of verplichten
Al vele jaren breekt de psychogerontoloog uit Tilburg zijn hoofd over “de vraag hoe het moet als de generatie waar ik zelf toe behoor massaal hulpbehoevend wordt. Ik kan maar één oplossing bedenken die soelaas biedt: gezonde ouderen beneden de 75 gaan vragen (of verplichten) om – bijvoorbeeld twee dagen per week – mantelzorg te bieden aan hun hulpbehoevende leeftijdgenoten”.
Heden ik, morgen gij
Onhaalbaar? Nee, schrijft Buijssen in de Volkskrant. “De meeste mensen deugen. En juist de gezonde ouderen hebben baat bij deze oplossing, immers ook voor hulpbehoevendheid geldt: heden ik, morgen jij.”